Svet

AP: Odluka o imunitetu saudijskog prestolonaslednika je kapitulacija SAD

Iako mišljenje Stejt departmenta nije obavezujuće, mnogi su razočarani u Bajdenovu administraciju
AP: Odluka o imunitetu saudijskog prestolonaslednika je kapitulacija SADwww.globallookpress.com © ay Nietfeld

Bajdenova administracija rekla je američkom sudu da premijerska funkcija Muhameda bin Salmana štiti saudijskog prestolonaslednika od tužbe koju je pokrenula verenica ubijenog saudijskog novinara i kolumniste "Vašington posta" Džamala Kašogija.

U podnesku Stejt Departmenta navodi se da bi "zbog principa imuniteta koji je ukorenjen u međunarodnom pravu", Bin Salman kao premijer bi trebalo da "uživa imunitet od gonjenja američkih sudova" i to "dok je na funkciji".   

Navodi se i da donošenje ovakve odluke ne znači zauzimanje stava o osnovanosti same tužbe od strane Stejt departmenta, koji "ponavlja osudu gnusnog ubistva Džamala Kašogija".

"Volstrit džornal" piše da bi odbacivanje tužbe pomoglo Saudijskoj Arabiji "da stavi tačku na događaj koji je narušio dobre odnose prestolonaslednika Muhameda i zapadnih saveznika, posebno SAD". 

Kapitulacija SAD 

Američka vojska i Saudijska Arabija dugo su sarađivale po principu "bezbednost za naftu", a odluka Bajdenove administracije o imunitetu može se tumačiti jedino kao "kapitulacija" pred Saudijskom Arabijom, navodi AP. 

I pre nego je došao na vlast 2020. godine, američki predsednik Džozef Bajden nazvao je zalivsku kraljevinu "parijom" i obećao je da će tako i tretirati. Međutim, on je za sada "sankcionisao brojne saudijske zvaničnike, ali ne i samog prestolonaslednika", podseća "Volstrit džornal". 

Zbog sve veće ekonomske, a naročito energetske krize, američki predsednik bio je prinuđen ne samo da ublaži retoriku, već i da u julu ove godine poseti Rijad sa molbom da Saudijska Arabija ne smanjuje proizvodnju sirove nafte.

Nakon što se Rijad oglušio o ove zahteve, Bajden je opet promenio ton, pa se mišljenje Stejt departmenta očekivalo u neizvesnoj atmosferi narušenih odnosa. 

Ovo ni Tramp ne bi uradio

Očekuje se da sud razmotri odluku o imunitetu  na ročištu sledećeg meseca. Iako je mišljenje Stejt departmenta pravno neobavezujuće, "svakako će razbesneti sve borce za ljudska prava".

Pojedini, poput Kašogijeve verenice, verovali su da će Amerika ipak staviti ljudska prava iznad geopolitike, iako je Vašington propustio to da uradi tokom poslednje četiri godine.

"Džamal je danas ponovo umro", napisala je na Tviteru. 

Predstavnica Kašogijeve fondacije ocenjuje kao "vrlo ironično" da Bajden omogućava Bin Salmanu da izbegne odgovornost, jer je Bajden taj koji je obećao da će učiniti sve da saudisjki prestolonaslednik odgovara za postupke.

"Čak ni Trampova administracija nije ovo uradila", dodala je ona. 

Rijad već duži period vodi spoljnu politiku koja pokušava da smanji zavisnost od Amerike, jačanjem saradnje sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama.

Pitanje je da li bi i Bajden toliko držao do ovog savezništva, da nije uslovljen krizom na energetskom tržištu. 

Osim toga, koncept suverenog imuniteta koji predviđa da su države i njihovi zvaničnici zaštićeni od nekih pravnih postupaka pred domaćim sudovima drugih država, nije samo u interesu Rijada, podseća AP. On osigurava i to da američki lideri zauzvrat ne moraju da brinu da će biti dovedeni pred strane sudove i suočeni sa tužbama.

image