Svet

Kenediju treba 15 miliona dolara: Skuplja potpise u 10 ključnih američkih država

Da bi se kandidat uopšte pojavio na glasačkim listićima neophodno je da prevaziđe glomaznu proceduru koju su godinama namerno otežavali Republikanci i Demokrate
Kenediju treba 15 miliona dolara: Skuplja potpise u 10 ključnih američkih država© Tanjug/AP Photo/Meg Kinnard, File

Do 15 miliona dolara biće potrošeno na kampanju skupljanja potpisa u 10 ključnih saveznih država, kako bi Robert F. Kenedi Mlađi zvanično postao kandidat na predsedničkim izborima u SAD 2024. godine, saopštila je njegov tim za izbornu kampanju.

Kenedi je prema istraživanjima napredovao do nivoa popularnosti kakav kandidat treće partije (koja nije ni Demokratska ni Republikanska) nije imao od ranih devedesetih godina. Ipak, njemu je potrebno da skupi dovoljno potpisa da se nađe na glasačkim listićima 10 ključnih država - Arizoni, Kaliforniji, Koloradu, Džordžiji, Ilinoisu, Indijani, Mičigenu, Nevadi, Njujorku i Teksasu.

A to je, prema Rojtersu, "glomazan proces" koji su godinama namerno otežavale republikanske i demokratske stranke.

"Njujork tajms" precizira da države donose svoja pravila koja regulišu pristup glasačkim listićima i da nezavisni kandidati moraju da se kreću kroz lavirintsku mrežu koja reguliše prikupljanje potpisa i finansijske zahteve: to je em skup, em dugotrajan proces. 

Cilj kampanje je da se Kenedi nađe na glasačkom listiću u svakoj državi, ali su njegovi saradnici fokusirani da se on probije u 10 država u kojima očekuje najviše poteškoća, posebno u smislu skupih pravnih izazova. 

Kampanja AV24 koristiće prikupljeni novac za ručno prikupljanje potpisa u tim državama. Ako ih i skupi dovoljno, to će biti otprilike polovina potpisa koje su mu potrebni da bude jedan od zvaničnih kandidata na predsedničkim izborima u novembru sledeće godine.

"Odlučili smo da nastavimo sa ovim kritičnim državama, od kojih su neke bojna polja zbog složenosti državnih izbornih kodova i obima potpisa neophodnih da bi se došlo na glasačke listiće", kažu iz Kenedijeve kampanje.

Ričard Vinger, kourednik "Balot akses njuza" procenio je nedavno za En-Bi-Si njuz da je nezavisnim kandidatima neophodno da prikupe najmanje 900.000 potpisa širom zemlje da bi se pojavili na svakom državnom glasačkom listiću.

A to bi da bi to moglo koštati 5 do 12 dolara po prikupljenom potpisu.

Kenedi je na dobrom putu da sakupi oko 30 miliona dolara, a najveći deo tog novca došao je od Timotija Melona, nekadašnjeg donatora kampanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi britanska agencija.

image