Svet

Ko je Stiv Voznijak: Od garaže do Kuće slavnih pronalazača

Kompaniji je "epl 2" doneo ogroman komercijalni uspeh, zbog čega je Voznijak u trenu postao multimilioner i dobio neformalnu titulu izumitelja ličnog računara
Ko je Stiv Voznijak:  Od garaže do Kuće slavnih pronalazačawww.globallookpress.com © Imagespace

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa inženjerom računarstva i suosnivačem kompanije "Epl" Stivom Voznijakom.

Stiv Voznijak nije predsednik, kancelar, premijer, pa čak ni političar. U pitanju je svojevrsna "živa legenda Silicijumske doline": čovek koji je izmislio lični računar.

Kroz svoj rad u "Eplu" 70-ih i 80-ih, on je široko priznat kao jedan od najistaknutijih pionira revolucije personalnih računara. Najpoznatiji je po izradi prototipova računara "epl 1" i "epl 2", praktično bez ičije pomoći.

Informatičar i pronalazač Voznijak godinama je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, baveći se uglavnom obrazovanjem dece u školama.

Stiv Voznijak je rođen 11. avgusta 1950. godine, u delu Kalifornije koji je danas poznat kao Silicijumska dolina. Posle samo godinu dana studija, napustio je univerzitet.

Bio je prijatelj sa Stivom Džobsom, kasnijim direktorom "Epla". Prijateljstvo sa Džobsom datira od momenta povratka u Kaliforniju, gde su zajedno osnovali komapniju "Epl".

Prethodno je Voznijak radio u nekoliko tehnoloških kompanija, između ostalih u "Hjulit Pakardu". Dok je radio za HP, Voznijak je 1976. godine dizajnirao mikroračunar, ali kompanija nije za njega pokazala nikakvo interesovanje.

Do osnivačkog kapitala za "Epl" došli su tako što je Džobs prodao kola, a prvo sedište firme je bilo u garaži.

Voznijakov mikroračunar će za koju godinu kasnije postati računar "epl 2", kompaniji je doneo ogroman komercijalni uspeh, a Voznijaku titulu izumitelja ličnog računara. Kada je "Epl" izašao na berzu, on je u trenutku postao multimilioner.

Nacionalnu medalju za tehnologiju dobio je 1985. godine, a ušao je i u Kuću slavnih pronalazača.

U februaru 1981. godine preživeo je pad aviona, u kome je zadobio tešku povredu glave.

Postepeno, uloga Stiva Džobsa u kompaniji je rasla, a Voznijak se sve više povlačio.

Voznijak ima troje odrasle dece, petoro unučadi i četiri psa. Nemoguće je pobrojati sve nagrade i počasne titule koje je primio u životu.

image