Svet

Lideri G7: Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, pomažemo Gazu i brinemo oko Tajvana

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta poručili su posle onlajn samita da će raditi na suočavanju sa globalnim izazovima i oblikovanju bolje budućnosti
Lideri G7: Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, pomažemo Gazu i brinemo oko TajvanaGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Zemlje G7 poručile su da će raditi na stvaranju bolje budućnosti za sve kao i da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu i traže načine da pomognu Kijevu da dobije odštetu od Rusije.

"Pod predsedavanjem Italije nastavićemo da pružamo podršku Ukrajini i radićemo na rešavanju drugih kriza. Promovišemo obostrano korisnu saradnju sa zemljama u razvoju i zemljama sa ekonomijama u tranziciji, posebno u Africi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtovima ministarstava spoljnih poslova Grupe sedam.

Ukrajina

"Istražićemo sve načine da pomognemo Ukrajini da dobije odštetu od Rusije u skladu sa našim pravnim sistemima i međunarodnim pravom. Poručujemo našim ministrima da nastave da rade na ovom pitanju do našeg sledećeg sastanka", naveli su zvaničnici.

Predstavnici G7 su najavili i intenzivne napore u borbi protiv navodnog zaobilaženja sankcija nametnutih Rusiji. "Pojačaćemo naše napore u borbi protiv izbegavanja naših sankcija i kontrole izvoza... Posvećeni smo jačanju usklađenosti i jačanju politike gornje cene ruske nafte, uključujući uvođenje sankcija protiv onih koji izbegavaju ove mere", naveli su lideri koji su obećali da će sankcionisati i one koji pomažu Moskvi da nabavi opremu, mašine i ključne resurse.

Zemlje G7 su takođe navele da će nastaviti da preduzimaju mere protiv subjekata trećih zemalja koji pružaju materijalnu podršku Rusiji, uključujući uvođenje dodatnih mera protiv entiteta u trećim zemljama.

Bliski istok

Kada je reč o Bliskom istoku, G7 je osudio napad Hamasa i naglasio pravo Izraela da se brani "u skladu sa međunarodnim pravom". S tim u vezi, osudili su "porast nasilja ekstremističkih naseljenika nad Palestincima, koje podriva bezbednost i stabilnost na Zapadnoj obali i ugrožava izglede za trajni mir".

Zemlje G7 su naglasile da su od početka sukoba u Pojasu Gaze izdvojile više od 600 miliona dolara za humanitarnu pomoć Palestincima i pozvale međunarodnu zajednicu da uradi isto.

"Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo da žive u sigurnosti, dostojanstvu i miru. Posvećeni smo bliskoj saradnji sa partnerima kako bismo pomogli u stvaranju uslova za održiva dugoročna rešenja za Gazu. Takođe moramo da vidimo povratak širem mirovnom procesu. Ostajemo posvećeni palestinskoj državi kao delu rešenja dve države koje omogućava i Izraelcima i Palestincima da žive u pravednom, trajnom i bezbednom miru", navode iz G7.

Tajvan

Zemlje G7 naglasile su i važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu naglasivši da se "snažno protive jednostranim pokušajima da se silom promeni status kvo u vezi sa Tajvanom".

"Ponovo potvrđujemo važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza kao od suštinskog značaja za bezbednost i prosperitet međunarodne zajednice. Nema promena u stavovima zemalja G7 o Tajvanu, uključujući navedenu politiku 'jedne Kine'", navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 su istovremeno ozbiljno zabrinute zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se protive "svakim jednostranim pokušajima da se promeni status kvo silom ili prinudom".

image