Svet

Rojters: Izrael odgovoran za ubistvo i ranjavanje novinara u Libanu

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 62. dan
Rojters: Izrael odgovoran za ubistvo i ranjavanje novinara u Libanu© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Rat Izraela i Hamasa izbio je pre tačno dva meseca, a izraelske snage (IDF) su nakon kratkotrajnog prekida vatre nastavile sa kopnenim operacijama u Pojasu Gaze.

IDF sada sprovodi akcije i u južnom delu Gaze, kao i u okolini izbegličkog kampa Džabalija.

U borbama je do sada poginulo oko 1.350 Izraelaca i preko 16.000 Palestinaca, od kojih su većina žene i deca.

Najmanje 43.616 ljudi je povređeno, a najmanje 7.600 se vodi kao nestalo.

  • 7. dec 2023 • 20:54

    20:54

    Rojters: Našeg novinara 13. oktobra ubio je izraelski tenk u Libanu

    Posada izraelskog tenka ubila je novinara Rojtersa i ranila šest novinara u Libanu 13. oktobra, ispalivši dve granate u brzom nizu iz Izraela dok su novinari snimali prekogranično granatiranje, pokazala je istraga Rojtersa.

    U dva udara ubijen je Rojtersov foto reporter Isam Abdalah (37) i teško ranjen fotograf agencije Frans pres (AFP) Kristina Asi (28), nešto više od kilometra od izraelske granice u blizini libanskog sela Alma al Šab.

    Rojters je razgovarao sa više od 30 vladinih i bezbednosnih zvaničnika, vojnih stručnjaka, forenzičkih istražitelja, advokata, medicinara i svedoka kako bi sastavili detaljan izveštaj o incidentu.

    Britanska novinska agencija je pregledala sate video snimaka osam medija u tom području u to vreme i stotine fotografija pre i posle napada, uključujući satelitske snimke visoke rezolucije.

    U okviru svoje istrage, Rojters je prikupio i dobio dokaze sa lica mesta, uključujući gelere na tlu i u Rojtersovom automobilu, tri pancirne jakne, kameru, stativ i veliki komad metala.

  • 20:43

    Blinken: Izrael mora učiniti više da zaštiti civile u Gazi

    Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa izraelskim ministrom za strateška pitanja Ronom Dermerom i poručio mu da Izrael treba da učini više da zaštiti civile u svojoj ofanzivi na južnu Gazu.

    Blinken je od Dermera zatražio da omogući isporuku više humanitarne pomoći u Gazi i pozdravio odluku Izraela da dozvoli više goriva u gusto naseljenoj enklavi, prenosi Rojters.

    "Odluka izraelskog ratnog kabineta u sredu uveče da dopusti isporuku više goriva u Gazu je dobra, ali Izrael treba da učini više da zaštiti civile", rekao je Blinken.

  • 20:43

    Izrael i Hamas nisu blizu postizanja dogovora o novom prekidu vatre

    Bela kuća je saopštila večeras da Izrael i Hamas nisu blizu postizanju novog dogovora o humanitarnom primirju, nakon što se sukob obnovio prošlog petka, javlja Rojters.

  • 20:40

    Ministarstvo zdravlja Gaze: Za 24 sata u Gazi poginulo 350 osoba, ranjeno 900

    Portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kudra izjavio je danas na konferenciji za novinare da je 350 mrtvih i 900 povređenih stiglo u bolnice u Gazi tokom protekla 24 sata.

    On je rekao da je od početka rata u Gazi broj poginulih porastao na 17.177, a broj povređenih na 46.000.

    "Izraelske snage namerno gađaju kola hitne pomoći i ekipe civilne odbrane. Suočavamo se sa poteškoćama u prebrojavanju mrtvih i ranjenih zbog neprekidnog bombardovanja i presecanja komunikacija", naveo je Al-Kudra, prenosi "NBC njuz".

    On je naglasio da je "manje od jedan odsto od ukupnog broja ranjenih u agresiji napustilo prelaz Rafa radi lečenja u inostranstvu, a popunjenost bolnica u Gazi dostigla je 206 odsto".

  • 18:22

    Sin izraelskog ministra Gadija Ajzenkota ubijen u borbama u Pojasu Gaze

    Sin izraelskog ministra bez portfelja i bivšeg načelnika vojske Gadija Ajzenkota, ubijen je u borbama u Pojasu Gaze, izjavio je danas lider Partije nacionalnog jedinstva Beni Ganc.

    Opširnije u zasebnoj vesti.

  • 18:21

    Na internetu kruže snimci Palestinaca skinutih u donji veš, opkolio ih IDF

    Nekoliko video snimaka iz Gaze, koji su se pojavili na društvenim medijima prethodnih sati, prikazuju kako su izraelske odbrambene snage opkolile desetine Palestinaca koji su samo u donjem vešu.

    Jevrejski mediji prenose da se verovatno radi o pripadnicima Hamasa, koji su se predali izraelskim trupama u kampu Džabalija i ostalim delovima na severu Pojasa.

    "Tajms of Izrael" navodi da se mladi Palestinci vide kako su ostavljeni samo u donjem vešu, sa povezom preko očiju i zavezanih ruku iza leđa.

    Na jednom klipu, vidi se kako se grupa njih prevozi vojnim vozilom IDF.
    Iz IDF nisu zasad komentarisali očigledno veliko hapšenje, a palestinski ambasador u Londonu Husam Zomlot kritikovao je oštro izraelske medije što su prikazale snimke masovnog hapšenja palestinskih muškaraca, navodi "Al Džazira".

    Katarska medijska kuća da su uhapšeni odvedeni iz škola pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, u kojima su potražili sklonište na severu Gaze.
    "Izraelski mediji nisu prikazali masovna ubistva palestinske dece i nevinih civila, a ni masovno uništavanje Gaze", naveo je Zomlot na platformi "Iks", prenosi Tanjug.

    On je dodao da se izraelski mediji, međutim, ne ustručavaju da prikažu, kako je naveo, "divljačke fotografije okupacionih snaga kako privode i skidaju civile koje su izvukli iz skloništa UN u Gazi".

  • 17:34

    Raisi u razgovoru sa Putinom optužio Izrael za genocid nad Palestincima

    Iranski predsednik Ebrahim Raisi danas je, u razgovoru u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, optužio Zapad i SAD da podržavaju, kako tvrdi, "genocid" nad Palestincima u Pojasu Gaze koji sprovodi Izrael.

    Putin je rekao da je veoma važno razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, posebno na palestinskim teritorijama, preneo je Rojters.
    Raisi je optužio Izrael i za zločine protiv čovečnosti nad Palestincima u Pojasu Gaze.

    Predsednika Irana je rekao da je potrebno da se što je pre moguće okonča izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze, kao i da je potrebno hitno naći rešenje za taj sukob.

    Raisi je izrazio žaljenje zbog toga što, kako je naveo, međunarodne organizacije nisu pokazale efikasnost u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba.
    Rojters navodi da Iran podržava palestinsku militantnu grupu Hamas koja vlada Pojasom Gaze, a da Rusija ima odnose sa svim ključnim akterima na Bliskom istoku, uključujući Hamas i Izrael.

  • 17:17

    Izrael donedavno pritvorenom palestinskom tinejdžeru do daljeg brani školovanje

    Izrael je saopštio danas da nedavno pušteni palestinski tinejdžer, koji je bio među najmlađim zatvorenicima, ne može da se vrati u bivšu školu u Jerusalimu najmanje do sredine januara, jer mora da prođe probni školski pritvor.

    Ahmad Salajme (14) je po kratkom postupku pušten iz pritvora, zajedno sa desetinama drugih palestinskih tinejdžera tokom primirja od 24. novembra do 1. decembra, preneo je Rojters.

    Njegova porodica vidi u zabrani kršenje njegovih prava i podsećanje na to kako funkcioniše izraelska kontrola nad Palestincima u Jerusalimu.

    Agencija napominje da je Salajme uhapšen u julu, a policija ga je privela zbog bacanja kamenja, teških telesnih povreda i pričinjene materijalne štete, kada je i optužen za terorizam, jer je navodno napao Izraelce iz političkih razloga.
    Dečak je poriče da je počinio bilo kakvu nepravdu.

    Salajme je nakon nedelju dana oporavka kod kuće, želeo je da nastavi školovanje, ali onda mu je škola obavestila oca da njegov povratak sprečavaju izraelske vlasti.

    "Tužan sam jer ne mogu da vidim svoje prijatelje i izostajem sa nastave, pa ću možda morati da ponovim školsku godinu", rekao je Salejme.

    Izraelsko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da će Salejme biti zadržan u školi najmanje do 10. januara, to jest do kraja zimskog raspusta, koji počinje 23. decembra.

    "Đaci koji budu pušteni kao zatvorenici neće učiti u okviru obrazovnog sistema i biće redovno u pratnji službenika za uslovni rad", navodi se u saopštenju izraelskog nadležnog ministarstva.

    Svaki sličan slučaj potom će biti podvrgnut stručnoj proceni, kako bi bilo utvrđeno da li je prikladno da takvi učenici nastave sa školovanjem.

    Salajme je rekao da želi da bude vrhunski student "kako bi mogao da postane advokat i koristi svojoj zemlji".

  • 17:07

    Belgija će zabraniti ulazak nasilnim izraelskim naseljenicima sa Zapadne obale

    Belgija će zabraniti ulazak izraelskim naseljenicima sa okupirane Zapadne obale umešanim u nasilje nad Palestincima, izjavila je danas potpredsednica belgijske vlade Petra De Sater.

    One je kazala da će predložiti da se Belgija založi za zabranu putovanja nasilnim naseljenicima Zapadne obale širom Evropske unije, preneo je Rojters.

    Agencija napominje da je EU osudila porast nasilja među naseljenicima od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, a ove nedelje su Sjedinjene Američke Države počele da uvode zabrane izdavanja viza za osobe optužene da su umešane u to.

    Belgijski premijer Aleksandar De Kru u sredu je rekao da će Belgija raditi sa SAD na sankcijama protiv pojedinaca koji ugrožavaju mir na Zapadnoj obali.
    Rojters podseća da je od bliskoistočnog rata 1967. godine, Izrael okupirao Zapadnu obalu, koju Palestinci žele kao jezgro nezavisne države.

    Tamo su izgrađena jevrejska naselja koja većina zemalja smatra nelegalnim, što Izrael osporava navodeći istorijske i biblijske veze s tom oblašću.

    Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je ove nedelje da niko, izuzev vlade, nema pravo da koristi nasilne metode i da je Izrael preduzeo neke korake, poput administrativnog pritvora, da takve ljude smatra odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali.

  • 14:32

    Austrija nastavlja da isporučuje pomoć Palestincima

    Austrija je saopštila danas da će prekinuti obustavu pomoći Palestincima, nakon što proverom nije utvrđeno da se sredstva koriste za finansiranje ili promociju terorizma.

    Ministarstvo spoljnih poslova Austrije navelo je da nema naznaka da su austrijski razvojni projekti koje finansira Austrijska razvojna agencija (ADA) zloupotrebljavani za finansiranje ili promociju terorizma ili za širenje antisemitskog sadržaja, objavio je "Gardijan".

    Revidirano je devet projekata koje finansira Austrija, u ukupnoj vrednosti od 17,5 miliona evra, navodi se u saopštenju.

    Ubrzo nakon što je Austrija 9. oktobra objavila da zamrzava pomoć do revizije, Nemačka je saopštila da takođe razmatra pomoć Palestincima.

    EU je naredila sopstvenu reviziju i saopštila prošlog meseca da nema dokaza da sredstva od pomoći idu Hamasu i da će se pomoć nastaviti.

image