Svet

Makron: Rat protiv Hamasa će trajati 10 godina

Mi smo u trenutku kada izraelske vlasti moraju preciznije da definišu svoje ciljeve i svoj konačni cilj, poručuje predsednik Francuske
Makron: Rat protiv Hamasa će trajati 10 godina© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Izrael mora preciznije da definiše šta želi da postigne u svom ratu protiv Hamasa, jer bi za potpunu eliminaciju te grupe bila potrebna decenija.

"Mi smo u trenutku kada izraelske vlasti moraju preciznije da definišu svoje ciljeve i svoj konačni cilj: potpuno uništenje Hamasa — da li neko misli da je to moguće? Ako je to slučaj, rat će trajati 10 godina", rekao je Makron, prenosi "Politiko".

Makron je na konferenciji za novinare na klimatskom samitu KOP28 u Dubaiju rekao: "Nema trajne bezbednosti za Izrael u regionu ako se njegova bezbednost postigne po cenu života Palestinaca".

Predsednik Francuske je dao izjavu nakon što je izraelska vojska intenzivirala svoje bombardovanje pojasa Gaze, drugog dana nakon što je došlo do kolapsa primirja između Izraela i Hamasa, pri čemu je Izrael optužio Hamas za kršenje uslova sporazuma.

Palestinski zvaničnik upoznat sa pokušajima primirja rekao je za Bi-Bi-Si da su pregovori potpuno zaustavljeni i da trenutno nema kontakata ili pokušaja da se postigne humanitarna pauza u borbama.

Rojters je izvestio da se stanovnici plaše da se sprema kopnena operacija na jugu palestinske teritorije koja će ih zatvoriti u područje koje se smanjuje i možda pokušati da ih potisne u Egipat.

image