Svet

Šef "najsmrtonosnije vojske na svetu" najavio pojačanu proizvodnju municije, pomoć i Kijevu i Izraelu

Sjedinjene Države su povećale finansiranje proizvodnje municije za 50 odsto zbog visoke stope potrošnje američkih granata u Ukrajini, rekao je ministar odbrane SAD
Šef "najsmrtonosnije vojske na svetu" najavio pojačanu proizvodnju municije, pomoć i Kijevu i IzraeluGetty © Ben Pruchnie / Staff

Sjedinjene Države će u narednim godinama učetvorostručiti proizvodnju artiljerijske municije, budući da je sukob u Ukrajini i sada na Bliskom istoku iscrpio zalihe, najavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

"Tokom ove administracije, američka proizvodnja artiljerijskih granata neće se samo povećati. Neće se samo udvostručiti. Učetvorostručiće se", rekao je Ostin i dodao da je sukob u Ukrajini ukazao na potrebu za značajnim ulaganjima u razvoj municije.

"Dakle, u poređenju sa budžetom za odbranu od pre samo pet godina, mi ulažemo skoro 50 odsto više novca u municiju", dodao je on.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su "najmoćnija zemlja na svetu" i mogu da šalju pomoć na nekoliko ratišta odjednom, što uključuje i Izrael i Ukrajinu. Vašington "neće dozvoliti da pobede Hamas ili Putin", dodao je Ostin.

Ostinovi komentari u suprotnosti su sa situacijom na terenu i izjavama drugih visokih američkih zvaničnika koji upozoravaju da Vašington nema dovoljno municije da podmiri potrebe i Ukrajine i Izraela.

U govoru na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu u Kaliforniji, Ostin je ocenio da "samo jedna zemlja na Zemlji može da ponudi tip liderstva koji zahteva ovaj trenutak" a ta zemlja je, prema njegovim rečima - Amerika.

"Svet koji je izgradilo američko rukovodstvo može da održi samo američko vođstvo. Od Rusije do Kine, od Hamasa do Irana, naši rivali i neprijatelji žele da podele i oslabe Sjedinjene Države, i da nas odvoje od naših saveznika i partnera", rekao je on.

"Američka vojska je najsmrtonosnija borbena snaga u istoriji čovečanstva. I nastavićemo tako. Ne smemo svojim prijateljima, rivalima ili neprijateljima dati nikakav razlog da sumnjaju u rešenost Sjedinjenih Država", zaključio je Ostin.

image