Svet

SAD šalju Izraelu granate namenjene Ukrajini

Iako Amerika ostaje dosledna u stavu da ništa neće narušiti njenu podršku kijevskoj borbi protiv Moskve, podaci s terena to demantuju – isporuke granata su drastično smanjene
SAD šalju Izraelu granate namenjene Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Neposredno uoči putovanja šefa Pentagona Lojda Ostina u Kijev, neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je za "Ej-Bi-Si njuz" da su američke isporuke artiljerijskih granata kalibra 155-mm Ukrajini smanjene za više od 30 odsto otkako je počeo rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Radi se o municiji koja je ključno važna Ukrajini u njenoj borbi protiv ruskih snaga, ali su SAD svoje zalihe, namenjene ukrajinskim snagama, preusmerile u Izrael.

Iako su brojni američki zvaničnici poslednjih nedelja tvrdili da snabdevanje Izraela municijom neće imati uticaja na pomoć Ukrajini, dešava se upravo suprotno.

"Oni (zvaničnici SAD) su nam govorili da to neće uticati na njihove obaveze, ali jeste. Između 60 i 70 odsto ukupnih ukrajinskih zaliha 155-mm granata dolazi od SAD ", rekao je ukrajinski zvaničnik koji je pod uslovom anonimnosti govorio za "Ej-Bi-Si njuz", dok je visoki zvaničnik američke odbrane izjavio da smanjenje pošiljki pomenute municije nema "apsolutno nikakve veze sa onim što se dešava u Gazi".

"Paketi pomoći sastavljaju se nedeljama unapred, tako da ne postoji veza između onog što se dešava u Gazi i onoga u Ukrajini", dodao je zvaničnik SAD.

Međutim, i izvori portala "Aksios" govore da će granate namenjene Ukrajini biti poslate u Izrael.

Naime, tri izraelska zvaničnika su potvrdila da su Izraelske odbrambene snage i tamošnje resorno ministarstvo uputili zahtev američkim kolegama za hitnu isporuku artiljerijskih granata kalibra 155 mm u svrhu kopnene invazije na Gazu.

Američke zalihe pomenute municije deponovane su i u Izraelu – kao deo sporazuma dveju zemalja – odakle su ih SAD povlačile zarad Ukrajine. Prema tom sporazumu, Izrael može da koristi američku municiju u ratnim okolnostima, što se već desilo 2006. tokom sukoba s Libanom.

Prema rečima izraelskih zvaničnika, nakon napada Hamasa Tel Aviv je zatražio od Vašingtona da dopuni iscrpljene zalihe za hitne slučajeve u Izraelu, sa čim su se SAD navodno složile.

Podsetimo, tokom Ostinove posete Kijevu, šef Pentagona je najavio novi paket pomoći Ukrajini od 100 miliona dolara, u koji je uključen "neodređeni broj" artiljerijskih granata kalibra 155 mm.

image