Svet

Zelenski: Teško nam je na bojnom polju, ali nećemo pregovore sa Rusijom

"Rusija se ne plaši. Ne oseća se kao da je protiv celog sveta. Ruska vojska će nastaviti da napreduje sve dok je SAD i Kina ne pozovu da se zaustavi i povuče svoje trupe", rekao je ukrajinski predsednik
Zelenski: Teško nam je na bojnom polju, ali nećemo pregovore sa RusijomGetty © Photo by Ukrainian Presidency

Iako ukrajinskoj vojsci nije lako na bojnom polju, predsednik Vladimir Zelenski je za britanski list "San" odbacio ideju o mirovnim pregovorima sa Rusijom.

"Da li je teško na bojnom polju? Da. Ali biti prijatelj ili sesti za pregovarački sto sa Rusijom? Ne", tvrdi ukrajinski predsednik.

Prema njegovim rečima, sama Rusija ne izražava želju da se sklopi mir, pa stoga Ukrajina ne može da pristane na "mir po svaku cenu". 

"Rusija se ne plaši. Ne oseća se kao da je protiv celog sveta. Ruska vojska će nastaviti da napreduje sve dok je SAD i Kina ne pozovu da se zaustavi i povuče svoje trupe", rekao je Zelenski.

Priznao je da Kijev ima "mnogo problema", ali ovo nije najteže vreme za zemlju koja je "u centru globalnog rizika od Trećeg svetskog rata".

Premda je priznao da Ukrajina u potpunosti zavisi od SAD. "Ostajemo jaki. Teško nam je. Da, potrebni su nam bolji rezultati na bojnom polju, ali to nam treba prvo. Ovo nije film. Ne može biti magije svaki dan", rekao je.

Ukrajini je preko potrebna vojna pomoć, jer Rusija neće stati i nastaviće da napreduje, tvrdi Zelenski i ne propušta priliku da se još jednom požali na nedostatak oružja.

Pozvao je Zapad da poveća pomoć "na bilo koji način". Priznao je da Rusija "kontroliše nebo" i predložio rešenje – prebacivanje sistema PVO na Zapad.

"Ako možete da date, dajte! Ako možete da prodate, prodajte! Možemo da iznajmimo oružje. Ako ne želite da date ili ne možete, hajde da razmislimo o zajedničkoj proizvodnji. Dajte nam dozvole, naći ćemo novac", predložio je ukrajinski predsednik.

Prema Zelenskom, pomoć koju Kijevu pružaju SAD i evropske zemlje "nije dovoljna".

"Mi smo najjača od zemalja od svih koje su bile u sastavu SSSR-a. Ako unište nas, vrlo brzo će zauzeti zemlje NATO-a, baltičke zemlje, Poljsku, ili druge. I posle toga ćete vi morati da angažujete svoje trupe. Ako to ne uradite kako biste se za NATO borili protiv Rusije, NATO će prestati da postoji", objašnjava Zelenski.

Požalio se i da vojne akcije na Bliskom istoku ne pomažu Ukrajini, ali Kijev prepoznaje sukob između Izraela i Hamasa kao "izazov za svet" i "pokušava da pomogne koliko može".

Za tragične događaje na Bliskom istoku okrivio je Rusiju, nazivajući vojne operacije u ovom regionu "velikom željom" Moskve.

Upitan da li bi Ukrajina iskoristila šansu da ubije Putina, ukoliko bi se takva prilika pojavila, Zelenski je rekao:

"Ovo je rat. I Ukrajina ima sva prava da brani našu zemlju".

image