Svet

Izraelska vojska: Novinar Rojtersa ubijen 13. oktobra u zoni aktivnih borbi

Istraga Rojtersa otkrila je da je posada izraelskog tenka ubila snimatelja Abdalaha (37) ispaljivanjem dve granate iz Izraela dok su novinari snimali prekogranično granatiranje
Izraelska vojska: Novinar Rojtersa ubijen 13. oktobra u zoni aktivnih borbi© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair, File

Izraelska vojska saopštila je danas, odgovarajući na rezultate istrage Rojtersa kojom je utvrđeno da su izraelske snage ubile izveštača te novinske agencije u južnom Libanu 13. oktobra, da se incident dogodio u zoni aktivnih borbi i da se ispituje.

Izraelska vojska nije direktno razmatrala pogibiju novinara Isama Abdalaha, navodi britanska agencija.

Izraelska vojska napominje da su 13. oktobra borci libanskog Hezbolaha izvršili prekogranični napad, a da su izraelske snage otvorile vatru da bi navodno sprečile "oružanu infiltraciju".

Vojska navodi da je Hezbolah toga dana izvršio napad na više ciljeva unutar izraelske teritorije duž libanske granice i da je ispalio i protivtenkovsku raketu koja je pogodila graničnu ogradu kod sela Hanita i da se zbog toga, kako se ističe, pojavila zabrinutost da postoji mogućnost da se militanti infiltriraju na teritoriju Izraela.

Ističe se da je vojska, kao odgovor, upotrebila artiljerijsku i tenkovsku vatru da spreči infiltraciju.

Vojska je saopštila da razmatra ubistvo novinara Rojtersa koje se dogodilo na tom području koje se nalazi u zoni aktivnih borbi.

Istraga Rojtersa otkrila je da je posada izraelskog tenka ubila snimatelja Abdalaha (37) i ranila šest novinara ispaljivanjem dve granate iz Izraela dok su novinari snimali prekogranično granatiranje. U tom napadu teško je ranjena snimateljka Agencije Frans pres (AFP) Kristina Asi (28) na kilometar od izraelske granice u blizini libanskog sela Alma al-Čab, prenosi Tanjug.

image