Svet

Izveštaj: Sve više Britanaca smatra EU važnijim partnerom od SAD

Na pitanje za mišljenje o odluci o izlasku Britanije iz EU, 49 odsto ispitanika je navelo da je bilo pogrešno otići, 36 procenata da je ta odluka bila ispravna, a 15 odsto nije imalo stav po tom pitanju
Izveštaj: Sve više Britanaca smatra EU važnijim partnerom od SADGetty © Jack Taylor/Getty Images

Skoro dvostruko više birača u Velikoj Britaniji sada veruje da su bliski odnosi sa Evropskom unijom važniji za mir, prosperitet i bezbednost od veza sa SAD, pokazuje nova velika studija o stavovima nakon Bregzita.

Izveštaj istraživačkog centra "Budućnost Britanije" otkrio je da bi 52 odsto Britanaca sada želelo da njihova država ima bliži odnos sa EU, 27 procenata je za održavanje statusa kvo, dok samo 12 procenata smatra da bi trebalo da bude distanciranija od evropskog bloka.

Na pitanje koji odnos smatraju najvažnijim za mir, prosperitet i stabilnost, skoro polovina ispitanika (48 procenata) je na prvo mesto stavila EU, a zatim SAD (27 odsto) i britanski Komonvelt (25 procenata), prenosi "Gardijan".

Istraživanje je takođe pokazalo da 61 odsto ljudi sada favorizuje bližu saradnju u trgovini i nauci i istraživanju sa EU.

Na pitanje za mišljenje o odluci o izlasku Britanije iz EU, 49 odsto ispitanika je navelo da je bilo pogrešno otići, 36 procenata da je ta odluka bila ispravna, a 15 odsto nije imalo stav po tom pitanju.

Oko 68 procenata podržava bližu saradnju u borbi protiv kriminala i terorizma, 57 odsto podržava saradnju kada je reč o carinskim aranžmanima, a 57 procenata kada je reč o međunarodnom zdravlju.

Istraživanje je uključivalo reprezentativan uzorak od više od 2.000 ljudi, kao i niz razgovora sa grupama ljudima u Londonu, Piterborou i Stokportu.

image