Svet

Pad na niske grane: Stopa siromaštva dece u Britaniji među najvišim u EU

Britanija je u vrhu liste zemalja OECD i EU sa najgorim rejtingom kada je reč o siromaštvu dece
Pad na niske grane: Stopa siromaštva dece u Britaniji među najvišim u EUGetty © Christopher Furlong / Staff

Ujedinjene nacije rangirale su Britaniju kao jednu od zemalja sa najlošijim rezultatima u pogledu stope siromaštva dece među 39 članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i EU.

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) procenjuje da skoro 70 miliona dece u zemljama sa visokim i srednjim prihodima živi u siromaštvu.

Velika Britanija je "bolja" je samo od Turske i Kolumbije. Dok su zemlje centralne i istočne Evrope poput Poljske, Slovenije, Letonije i Litvanije značajno smanjile siromaštvo dece tokom protekle decenije, Britanija je pretrpela povećanje od 20 odsto, navodi se u izveštaju.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor UNICEF-a u Velikoj Britaniji Džon Sparks podsetio je da je u Velikoj Britaniji smanjena potrošnja na dečije i porodične dodatke, zbog čega više dece odrasta u siromaštvu.

Portparol britanskog ministarstva za rad i penzije odgovorio je tvrdnjom da je vlada ove godine povećala beneficije za više od 10 odsto. Zvaničnik je dodao da "je broj dece koja žive u apsolutnom siromaštvu za 400.000 manji u poređenju sa 2010, a da je broj odraslih u toj situaciji smanjen za 1,7 miliona".

Fondacija Džozef Rauntri (JRF) iz Velike Britanije izvestila je u oktobru da je u 2022. više od milion dece u zemlji pretrpelo najekstremniji oblik siromaštva.

Takođe je procenjeno da je broj Britanaca koji žive u nemaštini porastao za 61 odsto između 2019. i 2022. na 3,8 miliona ljudi. Broj siromašne dece se skoro utrostručio od 2017. godine, što predstavlja dramatičan porast od 186 odsto, navela je grupa.

image