Svet

Ukrajina zaobilazi blokade: Kamione preko poljske granice prevoze železnicom

Blokada granice poljskih kamiondžija traje od 6. novembra, sa zahtevom da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz njega ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe
Ukrajina zaobilazi blokade: Kamione preko poljske granice prevoze železnicom© Tanjug/AP Photo/Karl Ritter

Ukrajina je prevezla prve kamione do Poljske vozom, zaobilazeći blokadu poljskih vozača, saopšteno je danas iz ukrajinske državne železnice, prenosi Rojters.

"Pošiljka kamiona stigla je u Poljsku železnicom. Ukrajinska i poljska strana dogovorile su se o svim pitanjima oko transportne, carinske i granične procedure", saopštila je kompanija na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, dodajući da će kamioni nastaviti dalje put do svog odredišta.

Prevoz kamiona železnicom obavljaće se redovno modernim voznim platformama, dodaju iz ukrajinske železnice koja je, prethodno, u četvrtak najavila planove Kijeva da vozovima zaobiđe blokadu svojih granica.

Blokada granice poljskih kamiondžija traje od 6. novembra, sa zahtevom da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz njega ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe.

Ona je dovela je do porasta cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Dok zahtev poljskih vozača kamiona Kijev i Brisel smatraju nemogućim, njima su se od prvog dana decembra pridružili i prevoznici u Slovačkoj, a nove blokade od sutra najavili su i mađarski prevoznici.

image