Svet

"Šta će 61 milijarda postići što 100 nije?": Američki senator pozvao Kijev da pregovara

Senator Džej Di Vens je rekao da niko zapravo ne veruje u "apsurdnu" ideju da će kijevske snage potisnuti Rusiju na granice Ukrajine iz 1991. godine
"Šta će 61 milijarda postići što 100 nije?": Američki senator pozvao Kijev da pregovaraGetty © Samuel Corum/Getty Images

SAD treba da prihvate da će Ukrajina morati da "ustupi neku teritoriju" Rusiji i da privede sukob kraju, rekao je američki senator Džej Di Vens, istakavši da je okončavanje sukoba u interesu SAD i Ukrajine.

Republikanski kongresmen je tokom gostovanja na Si-En-Enu rekao novinaru Džejku Taperu da se protivi dodatnoj pomoći Ukrajini zato što ne smatra verovatnim scenario u kojem Kijev osvaja teritorije koje smatra svojima, a koje su se velikom većinom na referendumima odlučile za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom.

"Šta će 61 milijarda dolara postići, a što 100 milijardi dolara nije moglo?", upitao se Vens i dodao da "svi koji imaju mozga" znaju da će se sukob završiti pregovorima.

Kako je rekao, "ideja da će Ukrajina potisnuti Rusiju na granice iz 1991. je apsurdna. Niko zapravo ne veruje u to".

"Dolazimo do situacije gde ćemo praktično biti primorani da plaćamo ukrajinske penzionere i obnovu zemlje", istakao je Vens, uz napomenu da bi Bela kuća trebalo da se usredsredi na obustavljanje "krvoprolića" umesto "ispisivanja blanko čekova".

Prošle srede, američki Senat je blokirao je dopunski budžetski paket u vrednosti od 111 milijardi dolara, koji je predložila Bajdenova administracija i koji je uključivao više od 60 milijardi dolara za Kijev, uprkos molbama predsednika SAD da se on usvoji.

Bajden je optužio republikance da žele "bukvalno da obogalje Ukrajinu na bojnom polju i da pritom nanesu štetu američkoj nacionalnoj bezbednosti".

Kijev je od eskalacije sukoba u februaru 2022. godine dobio više od 100 milijardi dolara od Vašingtona, što uključuje oružje, municiju i drugu vojnu opremu, ali i sredstva za jačanje ukrajinskog budžeta i isplatu državnih penzija i plata.

image