Svet

Projektil iz Jemena pogodio teretni brod u Crvenom moru

Huti su poručili da će gađati svaki brod koji ide ka Izraelu u znak podrške palestinskom narodu
Projektil iz Jemena pogodio teretni brod u Crvenom moruwww.globallookpress.com © U.S. Navy

Krstareća raketa ispaljena sa zemlje s teritorije Jemena koju kontrolišu Huti pogodila je teretni brod, izazvavši požar, ali žrtava nije bilo, saopštila je američka vojska.

Napad na tanker STRINDA dogodio se na oko 110 kilometara severno od moreuza Bab el Mandab, sinoć oko 22 sata, rekao je jedan od zvaničnika za Rojters.

U vreme napada u blizini nije bilo brodova SAD, ali je američki razarač "USS Mason" prvi pritekao u pomoć.

Rojters je preneo i da tanker pripada norveškoj kompaniji "Movinkel kemikal tankers".

Prethodno je francuska vojska optužila Hute za napad dronovima iz regiona Jemena na jednu od svojih fregata u Crvenom moru koji je bio uspešno odbijen.

"Dve bespilotne letelice iz Jemena namerno su gađale našu fregatu 'Langdok', koja je patrolirala u Crvenom moru. Ispalili smo rakete 'aster 15' u samoodbrani kako bismo uništili dva drona. Napad je uspešno odbijen bez posledica po brod i posadu", izjavio je ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu.

Huti su se umešali u konflikt na Bliskom istoku od početka sukoba Izraela i Hamasa, napadajući brodove u Crvenom moru i ispaljujući dronove i projektile na Izrael.

Poručili su da će gađati svaki brod koji ide ka Izraelu, bez obzira iz koje države dolazi, i upozorili međunarodne brodske kompanije da nemaju posla s izraelskim lukama.

Huti kažu da su napadi podrška palestinskom narodu i obećavaju da će nastaviti s napadima dok Izrael ne prekine ofanzivu na Pojas Gaze.

image