Svet

Kongresmeni nakon razgovora sa Zelenskim: Nema pomoći bez jasne strategije

Tokom razgovora sa predstavnicima Kongresa, ukrajinski predsednik je pokušao da ih ubedi da situacija sa korupcijom u Ukrajini više nije katastrofalna, zbog čega Vašington ne bi trebalo da zaustavlja dalju pomoć, i da će čak ukoliko oslabi pomoć saveznika sukob prerasti u gerilski rat
Kongresmeni nakon razgovora sa Zelenskim: Nema pomoći bez jasne strategije© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Kongresmeni čekaju da Ukrajina predstavi jasno formulisanu strategiju, koja će Kijevu osigurati pobedu, jer dosadašnji odgovori nisu bili dovoljni. Nisu nam obezbedili jasnost i detalje, koje smo tražili iznova i iznova, poručio je danas nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Majk Džonson, prenose "RIA Novosti". 

Ukrajinski mediji dodaju da je Džonson izjavio da se "prvi uslov za bilo koji dodatan paket troškova za nacionalnu bezbednost tiče američke nacionalne bezbednosti", ali je istakao da su SAD, bez obzira na sve, "zajedno sa Zelenskim protiv žestoke invazije Putina".

Zelenski je, podsetimo, u Kongres SAD stigao danas. 

Kada je Zelenski u pratnji senatskih lidera, demokrate Čaka Šumera i republikanca Miča Mekonela stigao na Kapitol hil na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, pozdravljen je tek blagim aplauzom, navodi Glas Amerike.

"Predsednik Zelenski nam je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć i da ukoliko je dobije može i da pobedi u ovom ratu", rekao je Šumer novinarima posle sastanka.

On je prvo u Senatu održao govor na sastanku zatvorenog tipa sa senatorima, nakon čega je nasamo razgovarao sa predstavnikom donjeg doma Kongresa, Majkom Džonsonom.

Komentari o Zelenskom usledili su i nakon njegovog razgovora sa senatorima. 

Neki republikanci su skeptični da bi dodatna pomoć mogla da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju s obzirom da ukrajinska letnja kontraofanziva nije donela očekivane rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobedi, ali ne vidim da će se to uskoro i dogoditi", rekao je republikanski senator Ron Džonson.

Jedan od njih, senator države Misuri Erik Šmit, ocenio je da je obraćanje ukrajinskog predsednika "isto staro đubre" kao i ono što je ranije govorio prilikom poseta SAD. Zelenski nije rekao "ništa novo", prokomentarisao je on, kako prenosi "Njujork tajms".

Druga dva senatora izjavila su za Si-En-En da je Zelenski pokušao da ih sve ubedi da korupcija više nije ozbiljan problem u Ukrajini, da to ne treba da bude razlog zbog kojeg Vašington više neće slati pomoć Kijevu. 

Kao dokaz za to da korupcija više nije problem, Zelenski je spominjao reforme koje sprovodi, a koje su osmislile Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, rekao je republikanski senator Tom Tilis.

Ipak, senator Ron Džonson poručio je da je Zelenski kazao da Ukrajina neće prestati da se bori, čak i ukoliko dođe do pada vojne pomoći, nakon čega je izjavio i da će se borba pretvoriti u gerilski rat.

U međuvremenu, Zelenski je stigao u Belu kuću na poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena. 

Šefovi država zajedno sa predstavnicima delegacija sa obe strane održaće pregovore u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Očekuje se da će zvaničnici posebno razgovarati o situaciji na frontu u Ukrajini i kontinuiranoj podršci SAD i njenih saveznika ukrajinskom narodu, prenosi Ukrinform.

Bela kuća je 4. decembra izvestila Kongres da od januara 2024. godine vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, međutim nisu izdvojena nova sredstva od kada su u januaru ove godine republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata.

Neki republikanci, posebno oni tesno povezani sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Zelenski je pozvao članove Kongresa da brzo reše svoje sporove i obezbede pomoć Ukrajini.

"Ako nekoga inspirišu nerazjašnjena pitanja na Kapitol hilu, to su ruski predsednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika", rekao je Zelenski u ponedeljak obraćajući se vojnim zvaničnicima u Vašingtonu.

Nedavno obelodanjeni američki obaveštajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći veruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpeti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

image