Svet

Korupcija razara ukrajinsku armiju: Vojnici nemaju čizme, donji veš, kape...

Penzionisani general Oružanih snaga Sergej Krivonos otkrio sa kakvim se problemima suočava ukrajinska vojska
Korupcija razara ukrajinsku armiju: Vojnici nemaju čizme, donji veš, kape...© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Uzimanje više milijardi grivni iz vojnog budžeta Ukrajine imaće jak uticaj na kvalitet boraca na frontu, izjavio je penzionisani general Oružanih snaga Sergej Krivonos. 

"U određenom trenutku neko nije dobio čizme, topli donji veš, rukavice, kapu, a to će pogoršati kvalitet naših trupa", rekao je Krivonos za televiziju "Prjamoj", objasnivši da će situacija postati još teža sa dolaskom hladnijih dana i vlažnih vremenskih uslova.

Ipak, osim sa korupcijom, koju, prema podacima Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, 60 odsto stanovnika Ukrajine smatra glavnim problemom u zemlji, Kijev se suočava i sa drugim problemima.

To su, kao što je to ranije priznao i ukrajinski vojni vrh, problemi na frontu - odsustvo napretka, veliki gubici i jako odstupanje od rasporeda, ali i to što se pažnja sve više preusmerava na Izrael. 

Prema rečima poljskog general-majora u penziji, Boguslava Paceka, koje prenose "RIA Novosti", "pomoć u vidu oružja koja je trebalo da bude predata Ukrajini, odlazi Izraelu". Stoga je situacija na frontu postala još teža za Ukrajinu, između ostalog i zbog pogoršanja vremenskih uslova. 

Vreme je na ruskoj strani, ocenjuje Pacek, te dodaje da se sa ruske strane nikom i ne žuri.

image