Svet

Rezolucija o prekidu vatre u Gazi: Egipat podržao, Amerika traži osudu Hamasa

Ambasador Egipta pri Ujedinjenim nacijama Osama Mahmud Abdelkalek Mahmud kaže da se moraju ispitati ratni zločini koji su počinjeni nad Palestincima
Rezolucija o prekidu vatre u Gazi: Egipat podržao, Amerika traži osudu Hamasa© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je da rezolucija o hitnom prekidu vatre u Gazi predstavlja još jednu rezoluciju kojom se ne osuđuje palestinska militantna grupa Hamas.

"Naš cilj mora da bude da dugoročno zaustavimo smrt, devastaciju i razaranje, a to jednostavno nije budućnost koju Hamas želi da vidi", rekla je ona u Generalnoj skupštini UN.

Tomas Grinfild je dodala da SAD rade na "održivom miru", kao i da se Vašington slaže sa nekim delovima rezolucije.

"Slažemo se da je humanitarna situacija teška, da zahteva hitnu i trajnu pažnju, da civili moraju da budu zaštićeni, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", navela je Tomas Grinfild.

Ona je pozvala sve države da podrže amandman Austrije i da "jednoglasno osude Hamas zbog terorističkih akcija 7. oktobra".

"Zašto je to tako teško", upitala je američka zvaničnica.

Ambasador Austrije pri Ujedinjenim nacijama Aleksandar Maršik je prethodno rekao da je njegova zemlja "temeljno razmotrila" nacrt rezolucije, pozdravljajući to što se izričito zahteva oslobađanja svih talaca i omogućavanje pristupa humanitarne pomoći.

On je pozvao članice UN da prihvate austrijski amandman u kojem se navodi uloga Hamasa u podsticanju najnovije eskalacije nasilja. Amandman, međutim, nije dobio potrebnu većinu.

U nacrtu rezolucije koja je predstavljena u GS UN traži se "momentalan humanitarni prekid vatre", kao i da se "sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila".

Pored toga, poziva se na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i na "obezbeđivanje pristupa humanitarne pomoći" u Pojas Gaze. Ovaj predlog podnela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju.

Ambasador Egipta u UN: Rezolucija je jedina garancija za spas Palestinaca u Gazi

Ambasador Egipta pri Ujedinjenim nacijama Osama Mahmud Abdelkalek Mahmud, izjavio je da je rezolucija kojom se poziva na prekid vatre u Gazi "veoma jednostavna, jasna i eksplicitna".

"Sadrži samo četiri operativna paragrafa. Međutim, primena ovih paragrafa tek treba da se desi, iako je tragična humanitarna situacija nepodnošljiva za Palestince", rekao je on na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je naveo da je usvajanje i implementacija ove rezolucije "jedina garancija za spas nevinih civila i da se moraju ispitati ratni zločini koji su počinjeni nad Palestincima".

image