Svet

Incident na obeležavanju Hanuke u Poljskoj: Poslanik "oduvao" sveće menore aparatom za gašenje požara

Gžegož Braun je i ranije bio optuživan za antisemitizam, a kada je upitan da li se stidi svog čina, odgovorio je da treba da se stide samo oni koji učestvuju u "delima veličanja Satane"
Incident na obeležavanju Hanuke u Poljskoj: Poslanik "oduvao" sveće menore aparatom za gašenje požara© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Poslanik poljskog parlamenta (Sejma) iz koalicije nacionalista i evroskeptika "Konfederacija" Gžegož Braun u zgradi parlamenta je aparatom za gašenje požara ugasio sveće na menori (jevrejskom svećnjaku) zapaljene u čast proslave jevrejskog praznika Hanuke koji je Braun nazvao "veličanjem satane".

Predsedavajući Sejma je slučaj prepustio tužilaštvu. 

Poljski poslanik i ranije je bio optuživan za antisemitizam, a kada je upitan da li se stidi svog čina, odgovorio je da treba da se stide oni koji učestvuju u "delima veličanja Satane".

Snimci incidenta kruže internetom, a na njima se može videti i žena koja je pokušala fizički interveniše dok je iz aparata za gašenje požara kuljao beli prah koji se širio hodnikom i salom za sastanke uz pratnju tradicionalne jevrejske muzike u pozadini.

Predsednik parlamenta Šimon Holovnija je Braunov "performans" nazvao  "apsolutno skandaloznim" i dodao da je problematični poslanik isključen sa sednice. Kako je dodao, "nada da se poslanik neće brzo vratiti", da će mu plata naredna tri meseca biti prepolovljena i da će pola godine sam plaćati sve svoje troškove.

Braun je ranije ove godine prekinuo predavanje o Holokaustu tako što je upao na podijum i oteo mikrofon od poljsko-kanadskog istoričara Jana Grabovskog, a zatim uništio ozvučenje na sceni. Tada je tvrdio da mu je status poslanika dao pravni imunitet i na kraju nije optužen.

Kako je pisala "Al Džazira", jevrejske organizacije su poslednjih godina upozoravale da antisemitizam u Poljskoj postaje "normalna stvar".

Prema istraživanju koje je 2019. godine u 14 evropskih zemalja sprovela njujorška organizacija "Liga protiv klevete", antisemitski stavovi su najrasprostranjeniji u Poljskoj, Ukrajini i Mađarskoj, gde je više od 40 odsto ispitanika izrazilo takve poglede.

Jevrejsko stanovništvo u Poljskoj od oko 3,2 miliona bilo je najbrojnije u Evropi do Drugog svetskog rata.

Gotovo svi poljski Jevreji su ubijeni, mnogi u koncentracionim logorima, a još tri miliona građana Poljske izgubilo život tokom nacističke okupacije te zemlje.

Međutim, poljski istoričar Jan Grabovski koji istražuje umešanost Poljaka u Holokaust je pre nekoliko godina uzburkao javnost dokazujući da su mnogi lokalni stanovnici često pomagali okupatorima, te da bi broj Jevreja koji su ubijeni uz direktnu ili indirektnu umešanost Poljaka mogao da bude 200.000.

image