Srbija i Balkan

Hitlerova direktiva plaćena 42.500 dolara, gde je NATO naredba za početak agresije?

Stručnjaci Muzeja žrtava genocida su bili ti koji su ušli u trag zloglasnoj direktivi kojom je naređen napad na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine, rekao je njegov direktor Dejan Ristić
Hitlerova direktiva plaćena 42.500 dolara, gde je NATO naredba za početak agresije?Getty © Hulton Archive/Getty Images

Direktiva 25 kojom je Adolf Hitler naredio napade na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grču 27. marta 1941. kupljena je na onlajn aukciji organizovanoj u SAD za 42.500 dolara, objavio je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Upravo su stručnjaci Muzeja bili ti koji su "ušli u trag" direktivi i o njoj obavestili državni vrh, nakon čega je Vlada Srbije, na molbu predsednika države, odvojila neograničen iznos za licitaciju.

Osim osobe koja je anonimno licitirala za našu zemlju, bilo je još 13 zainteresovanih, prenose "Večernje novosti".

"Cena je bila ispod svih naših očekivanja, daleko niža nego što smo mislili da će biti. Poređenja radi, Direktiva je kupljena za osam puta manje novca nego što je plaćena slika Paje Jovanovića 'Odmor bašibozuka', koja je koštala oko 350.000 evra", rekao je Ristić i naveo da se dokument još ne nalazi na teritoriji Srbije, već je u SAD, dok traje uobičajena procedura nakon aukcije.

image