Svet

SZO: Zabranite vejpove, potrebne hitne mere slične onima za duvan

SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci među kojima su i one za koje se zna da su kancerogene
SZO: Zabranite vejpove, potrebne hitne mere slične onima za duvanGetty © Christopher Furlong

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila da su e-cigarete  štetne po zdravlje i pozvala vlade da ih tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse, te istakla da su potrebne "hitne mere" za njihovu kontrolu. 

Kako se navodi, elektronske cigarete i vejpovi mogu da izazovu zavisnost od nikotina, posebno kod dece i mladih a nema dovoljno dokaza da su pomogli pušačima da prestanu da puše, prenosi Rojters.

"Deca se regrutuju u ranom uzrastu da bi koristili e-cigarete ali tako se mogu navući na nikotin", rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mere.

Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zdraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se vejpovi proizvode, između ostalih i od supstanci, za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aroma sredstva, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.

Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno.

SZO i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strožije propise o novim nikotinskim proizvodima, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput "Filip Moris Internešnl" i "Britiš Amerikan Tobako", zasnivaju svoje buduće strategije, usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.

image