Svet

Makron bi da razgovara sa Putinom: Spreman sam da obnovim dijalog

Neću štedeti napore da se postigne rezultat, a moj broj telefona je isti, rekao je u Briselu francuski predsednik
Makron bi da razgovara sa Putinom: Spreman sam da obnovim dijalog© Emmanuele Contini/Getty Images

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da obnovi dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi TASS.

"Ako predsednik Putin ima ozbiljne predloge i spreman je da nastavi dijalog koji bi omogućio postizanje dugoročnog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom, Francuska će uvek biti sila koja će pružiti podršku", kazao je Makron na konferenciji za novinare na samitu EU u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara o obnovi dijaloga sa ruskim predsednikom.

Makron je dodao da neće štedeti napore da postigne rezultat, kao i da "nije promenio broj telefona".

Francuski lider je istakao da je dijalog dvojice lidera nastavljen još neko vreme nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Putin je u četvrtak, tokom "Direktne linije" i konferencije za novinare, rekao da je spreman da nastavi dijalog sa Makronom, ali da je francuska strana ta koja je prekinula komunikaciju.

Nekoliko narednih meseci odlučujući za Mađarsku i EU

Narednih nekoliko meseci biće odlučujući i za Mađarsku i za Evropsku uniju, ocenio je Makron i dodao da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu ne sme dozvoliti da drži EU kao "taoca".

Makron je kazao novinarima u Briselu da je, po njegovom mišljenju, Orban bio ispoštovan tokom razgovora, ali da zauzvrat on mora da poštuje EU.

Lideri Evropske unije složili su se da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom iako je sukob i dalje u toku, ali nisu mogli da se dogovore oko paketa finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra zbog protivljenja Mađarske.

image