Svet

Novi samit o pomoći Ukrajini početkom naredne godine

Predsednica EK je naglasila da je neophodno raditi na "alternativnim rešenjima" u slučaju da se ne postigne jednoglasnost o finansiranju Ukrajine
Novi samit o pomoći Ukrajini početkom naredne godine© Tanjug/AP/Virginia Mayo

Novi samit na kojem će se razgovarati o finansijskoj podršci Ukrajini planiran je za početak nove godine, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, na kraju dvodnevnog sastanka lidera Evropske unije.

"Uveren sam i optimista da ćemo biti u poziciji da ispunimo svoje obećanje da ćemo podržati Ukrajinu finansijskim sredstvima", rekao je Mišel.

Lideri Evropske unije saglasili su se da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom, iako ona nastavlja da se bori protiv ruske invazije, ali nisu mogli da se dogovore oko paketa finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra zbog protivljenja Mađarske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Novi sastanak o pomoći Ukrajini potvrdila je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Postoji novi sastanak početkom sledeće godine. I mi ćemo kao Komisija iskoristiti vreme do tada da se uverimo da ćemo, šta god da se desi na sledećem Evropskom savetu, imati operativno rešenje", rekla je ona.

Ona je dodala da je neophodno raditi na "alternativnim rešenjima" u slučaju da se ne postigne jednoglasnost o finansiranju Ukrajine.

Fon der Lajen je istakla da će Evropska komisija odobriti dodatnih 1,5 milijardi evra za Ukrajinu u narednim danima prema postojećim aranžmanima.

image