Svet

Izraelci besni zbog ubistva talaca: Protest u Tel Avivu, za Netanijahua u pitanju tragedija (VIDEO)

Izraelske snage ubile su tri svoja taoca, iako su nosili belu zastavu, što je izazvalo bes Izraelaca koji su organizovali protest ispred Ministarstva odbrane
Izraelci besni zbog ubistva talaca: Protest u Tel Avivu, za Netanijahua u pitanju tragedija (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Izraelske odbrambene snage (IDF) u potpunosti su odgovorne za tragično ubistvo tri taoca u Gazi, priznao je načelnik Generalštaba IDF Herci Halevi u večernjem obraćanju, prenosi "Džeruzalem post".

"Tri taoca su učinila sve što je bilo moguće da shvatimo (ko su oni). Ne možemo da pucamo na one koji podižu belu zastavicu. Međutim, pucnjava se dogodila u oblasti borbe pod visokim pritiskom", dodao je Halevi.

Ranije danas saopšteno je da je istraga pokazala da su tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u naselju Šejaja u gradu Gazi, bila bez majice, kao i da je jedan od njih nosio štap sa improvizovanom belom zastavom, prenosi "Tajms of Izrael".

Portparol IDF-a ranije je naveo da vojska veruje da su greškom usmrćeni taoci "pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

Vojni zvaničnik pojasnio je tada da se incident dogodio u oblasti gde militanti Hamasa "deluju u civilnoj odeći u sklopu taktike zavaravanja", dodajući da je na taoce pucano u skladu sa izraelskim pravilima borbe.

Usledili su protesti nekoliko stotina građana ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da smrt tri taoca predstavlja "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "ceo Izrael tuguje zbog gubitka".

image