Svet

Kod Zalužnog i pomoćnika pronađen uređaj za prisluškivanje: SBU odmah pokrenula istragu

Ukrajinski mediji sve više pišu o rastućoj konfrontaciji između Zelenskog i Zalužnog
Kod Zalužnog i pomoćnika pronađen uređaj za prisluškivanje: SBU odmah pokrenula istragu© Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Služba bezbednosti Ukrajine potvrdila je informaciju o pronalasku prislušnog uređaja u jednoj od prostorija, koju bi glavnokomandujući Oružanih snaga Valerij Zalužni u budućnosti mogao da iskoristiti.

"Služba bezbednosti Ukrajine otvorila je krivični postupak zbog pronalaska tehničkog uređaja na jednoj od potencijalnih lokacija Zalužnog. Pokrenut je postupak po osnovu člana 'Nezakonito pribavljanje, prodaja ili upotreba posebnih tehničkih sredstava za pribavljanje informacija'", navodi se u saopštenju.

Kako pojašnjava SBU, pronađeni uređaj ranije nije bio u funkciji i biće poslan na ispitivanje.

"Nije pronađeno sredstvo za čuvanje informacija ili daljinskog prenosa audio zapisa", dodala je služba.

Istovremeno, ranije je agencija RBC-Ukrajina, pozivajući se na izvor u vojnim krugovima, objavila da je prislušni uređaj pronađen u Zalužnijevoj kancelariji.

"Ukrainska Pravda" je pak napisala da su isti uređaji pronađeni kod njenih zaposlenih.

Ipak, kako javlja danas "Ukraina.ru", uređaji za prisluškivanje nisu pronađeni samo kod Zalužnog, već i u kancelariji njegovog pomoćnika Konstantina Bušujeva

Povodom poslednje afere, oglasila i bivša zamenica ministra odbrane Ana Maljar, koja je poručila da je i ranije bilo slučajeva prisluškivanja u vojnom štabu Ukrajine, te da se ta mogućnost uvek mora uzimati u obzir pri komunikaciji u tim prostorijama, piše "Gazeta.ru".

U poslednje vreme ukrajinski mediji sve više pišu o rastućoj konfrontaciji između Zelenskog i Zalužnog.

Veliku buku izazvao je članak glavnog komandanta za list Ekonomist, u kojem je naveo da su Oružane snage Ukrajine zašle u ćorsokak. Ova izjava izazvala je oštre kritike šefa kijevskog režima, koji je požurio da je opovrgne.

Osim toga, prošle godine su lokalne publikacije objavile da Zelenski želi da smeni Zalužnog s mesta vrhovnog komandanta i postavi ga na čelo Ministarstva odbrane, jer ga vidi kao konkurenta na predsedničkim izborima.

Predsednik Ukrajine je u intervjuu za britanski tabloid San, pokušaje vojske da se uključi u politiku, nazvao velikom greškom. Mediji su ovo smatrali direktnim napadom na Zalužnog i otvornim priznanjem tinjajućeg sukoba među njima.

Iako sam Zelenski demantuje postojanje konflikta između njega i Zalužnog, sasvim nedavno sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da sastanci u štabu ukrajinskog glavnokomandujućeg vojske protiču u atmosferi žestokih diskusija između Zalužnog i Zelenskog, podseća "Gazeta.ru". 

image