Svet

Zalužni i vojska i dalje favoriti: Rejting Zelenskog u godinu dana pao za 22 odsto

Iako danas predsedniku Ukrajine veruje 62 odsto stanovnika, njegov rejting je u padu od prošle godine
Zalužni i vojska i dalje favoriti: Rejting Zelenskog u godinu dana pao za 22 odstoGetty © Alexey Furman/Getty Images

Poverenje Ukrajinaca u trenutni sastav Vlade Ukrajine, parlament, predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, ukrajinske medije, sudije i tužioce u padu je od decembra prošle godine, dok je poverenje u glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i dalje apsolutno, pokazuju poslednji podaci Kijevskog međunarodnog instituta sociologije.

Kako piše UNIAN, ukrajinska vojska uživa apsolutno poverenje naroda, budući da joj danas veruje 96 odsto građana Ukrajine. Ova brojka ostala je nepromenjena od decembra 2022. do danas.

Zalužnom veruje 88 odsto ispitanika, dok svega četiri odsto njih kaže da nema poverenja u glavnokomandujućeg.

Zelenskom veruje više od polovine ispitanika - 62 odsto, a da mu ne veruje reklo je 18 odsto stanovnika.

Iako još ima podršku stanovnika, rejting Zelenskog je u padu, budući da mu je u decembru verovalo 84 odsto građana (a nije mu verovalo svega pet odsto građana).

Drugim rečima, poverenje u Zelenskog opalo je za 22 odsto za poslednjih godinu dana.

Analitičar Kijevskog međunarodnog instituta sociologije kaže da Ukrajinci mahom ne veruju u optužbe na račun Zalužnog i upozorava da se one kao bumerang mogu obiti o glavu trenutnoj vlasti, piše UNIAN.

Veliki deo građana, takođe, je rekao da u isto vreme veruje i Zelenskom i Zalužnom - njih 59 odsto.

Broj onih koji su isključivi u tome kome veruju, da li samo predsedniku, ili samo glavnokomandujućem je, ipak, mali. Međutim, i po tom parametru u "borbi jedan na jedan" prednjači prvo lice vojske: oko 14 odsto građana kaže da veruje isključivo Zalužnom, dok je svega jedan odsto poručio da veruje samo predsedniku Ukrajine, ali ne i glavnokomandujućem. 

Poverenje u Radu Ukrajine, takođe, je u padu sa 35 odsto na 15 odsto, dok je broj onih koji su rekli da ne veruju Radi porastao (s 34 odsto do čak 61 odsto). 

I u slučaju Vlade situacija je slična - poverenje je opalo sa 52 na 26 odsto, dok je nepoverenje poraslo (sa 19 na 44 odsto).

Podaci pokazuju da je kritika vlasti, u globalu, u porastu u svim regionima Ukrajine. Znatno je opalo poverenje u sudstvo i državno tužilaštvo - njima ne veruje 61 i 64 odsto stanovnika. Ukrajinci su, čini se, razočarani i medijima, jer ni njima više ne veruju kao pre - ne veruje im 40 odsto građana.

Ipak, poverenje u ukrajinsku bezbednosnu službu i dalje je na visokom nivou (58 odsto u poređenju sa 63 odsto u decembru prošle godine). 

image