Svet

"Fajnenšel tajms": Detalji iz dnevnika nemačkog bankara donose nove glavobolje kancelaru Šolcu

Kancelar tvrdi da se ne seća sastanaka sa bankarom, bivši poslanik Zelenih kaže da je njegova ogromna rupa u pamćenju neverovatna
"Fajnenšel tajms": Detalji iz dnevnika nemačkog bankara donose nove glavobolje kancelaru Šolcuwww.globallookpress.com © Flashpic

Dnevnici nemačkog bankara Olearijusa, koje je zaplenio javni tužilac i koji se opširno citiraju u predmetu za poreske prekršaje, sadrže "politički eksplozivne detalje" sa sastanaka za koje nemački kancelar tvrdi da ih se ne seća, izveštava "Fajnenšel tajms".

Godine 2016. Kristijan Olearijus, suvlasnik jedne od najstarijih nemačkih privatnih banaka "Varburg", zatražio je od Šolca da otpiše poreski dug banke gradu Hamburgu.

Suđenje, koje je počelo u Bonu u septembru, moglo bi da otkrije još kompromitujućih detalja, u vreme kada se  Šolc suočava sa sve žešćim sukobima unutar vladajuće koalicije, naglim padom javne podrške i mogućom recesijom u Nemačkoj.

U optužnici protiv Olearijusa, koja sadrži preko 370 stranica, kancelar se pominje čak 28 puta. Tužioci ističu da je tokom kampanje 81-godišnji bankar dao donaciju od 13.000 evra Šolcovoj stranci.

Krajem 2016. godine, nakon dva sastanka između Olearijusa i Šolca, hamburška Poreska uprava je odustala od potraživanja 47 miliona evra koje je "Varburg" trebalo da plati.

Šolcova ogromna rupa u pamćenju

Šolc je nekoliko puta do sada izjavio da se ne seća o čemu je razgovarao sa Olearijusom.

Tužilaštvo u Kelnu je saopštilo su da nema dovoljno dokaza protiv Šolca. Ipak, postoji mnogo nejasnoća i otvorenih pitanja koja izazivaju sumnju u to šta se zaista događalo iza kulisa.

Kako navodi u svom dnevniku, Olearijus je Šolcu predao nacrt dokumenta u kome se iznose argumenti banke za otpis duga. Nešto kasnije, Šolc je predložio Olearijusu da taj dokument pošalje senatoru zaduženom za finansije grada Hamburga.

Nekoliko dana kasnije, poreska uprava je odustala od potraživanja 47 miliona od banke "Varburg".

"Jasno da je bogati bankar uspešno uticao na donošenje javnih odluka", izjavio je  Gerhard Šik, bivši poslanik Zelenih. "Ovde je u pitanju fundamentalni princip: vladavina prava. Šolcova ogromna rupa u pamćenju neverovatna“, dodao je.

Olaf Šolc je kasnije prešao na funkciju ministra finansija u vladi Angele Merkel, a godine 2021. je izabran na njenog naslednika.

"Sve granice su pređene u ovom slučaju", rekao je Fabio de Masi, bivši poslanik Levice i borac protiv korupcije za FT, dodajući da "nijedan građanin nema pravo da se cenka oko svog poreskog duga."

Opozicioni demohrišćani žele da istraže događaje u Hamburgu u okviru parlamentarne istrage. Međutim, Šolcova vlada je odbacila predlog o osnivanju komisije, a opozicija je  uložila žalbu Ustavnom sudu.

"Prvo ključno pitanje je da li je bilo političkog mešanja u rad hamburških poreskih vlasti", rekao je Matijas Hauer, konzervativni poslanik koji je spreman da vodi parlamentarnu istragu. "Drugo je kredibilitet kancelara. Moguće je da je Šolc dao netačne iskaze u javnosti i parlamentu."

image