Rusija

Medvedev Šolcu: Nemac laže i ne crveni se od svojih laži!

Bivši predsednik Rusije podsetio je danas da je Evropa sama odustala od ruskih energenata na uštrb interesa svojih naroda, a sve zbog mržnje prema Rusiji
Medvedev Šolcu: Nemac laže i ne crveni se od svojih laži!© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Tvrdnja nemačkog kancelara Olafa Šolca da je Rusija kriva za to što je isporuka ruskog gasa u Evropu obustavljena je laž, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da je Rusija izazvala rast cena gasa u Evropi 2022. godine pošto je ruski predsednik Vladimir Putin obustavio isporuku.

"Cene energenata su svuda porasle", rekao je Šolc, govoreći na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke o posledicama rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

On tvrdi da je predsednik Rusije Vladimir Putin taj koji je zaustavio isporuku gasa kroz postojeći gasovod.

"Ukupno je nedostajalo 120 milijardi kubnih metara gasa u Evropi", rekao je Šolc i dodao da to ima posledice na cene, preneo je Tass.

"Nemac (Šolc) laže i ne crveni se! Sami su odustali (od ruskog gasa), sami su odbacili svoj narod zbog mržnje prema Rusiji, a sada se izvlače i lažu!", napisao je Medvedev na mreži "Iks".

Podsetimo, nakon prošlogodišnjih napada na Severni tok, koji je bio direktna spona za prevoz gasa između Rusije i Nemačke, bez posrednika, isporuka gasa Berlinu znatno je otežana. Moskva je zatražila nezavisnu i objektivnu istragu napada na gasovod, ali joj to nije omogućeno. Ova istraga još uvek je u toku, a ruska strana više puta do sada je isticala da Rusija nema gotovo nikakve podatke o toku istrage, kao i da su SAD u suštini same priznale da je napad bio njihovih ruku delo. 

Upravo su u Vašingtonu pola godine do terorističkog napada govorili o tome da planiraju da unište ovaj projekat, podsetila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

S druge strane, i predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je govorio o isporuci ruskog gasa Evropi i tom prilikom izjavio da i sam ne razume najbolje politiku EU, budući da Unija danas dozvoljava da se tranzit gasa vrši preko Ukrajine, ali ne i preko, na primer, Poljske, koja je to onemogućila.

Putin je, zatim, pojasnio da je Kijevu još uvek dozvoljeno da vrši tranzit ruskog gasa, jer za to dobija od Moskve novac koji onda koristi za svoje vojne potrebe.

Zbog svih ograničenja koja su uvedena protiv Rusije u energetskom sektoru, danas visoku cenu plaća Evropska unija, koja je primorana da od drugih zemalja, uključujući, pre svega, SAD, kupuje gas po ceni i do četiri puta većoj, nego što je to bio slučaj kada su Evropljani gas kupovali od Moskve. To dodatno otežava ekonomsku situaciju u Uniji, budući da su se sankcije uvedene protiv Kremlja kao bumerang vratile EU, što neretko ističu ruski zvaničnici. 

Takođe, poznato je da Evropljani, uprkos žestokoj retorici, preko posrednika kupuju ruske energente, dok Rusija u isto vreme pronalazi nova tržišta na istoku. 

image