Svet

Bela kuća: U januaru dogovor o pomoći Ukrajini

Ove sedmice neće biti glasanja o dodatnom finansiranju, ali se pregovori s Kongresom, kako ocenjuje Bajdenova administracija, "kreću u pravom smeru"
Bela kuća: U januaru dogovor o pomoći Ukrajini© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Bela kuća očekuje da će se Kongres o dodatnoj pomoći Ukrajini dogovoriti početkom januara, kaže portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Vreme nije na našoj strani. Moramo da dobijemo ova sredstva što je pre moguće. Čini se da će se to dogoditi pre početka januara, ali što pre, to bolje", rekao je on.

Kako je napomenula portparolka Bele kuće Karin Žan Pijer, administracija razume da neće biti glasanja o dodatnom finansiranju "ove sedmice", ali da se pregovori s Kongresom "kreću u pravom smeru".

"Tražimo od republikanaca u Kongresu da ovo ne odlažu", dodala je.

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je na jesen oko 106 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za akcije u azijsko-pacifičkom regionu, ali za te svoje ambicije nije dobio nedvosmislenu podršku u Kongresu.

Republikanci, međutim, najavljuju da neće podržati dodelu sredstava vlastima u Kijevu dok Bela kuća ne promeni pristup zaštiti američke granice. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju članovi Republikanske stranke, izglasao je dodelu pomoći samo Tel Avivu , ali je Senat, koji je pod kontrolom demokrata, blokirao ovu odluku.

Početkom decembra, gornji dom američkog parlamenta odbio je da predloži predlog zakona o izdvajanju više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu .

image