Svet

Maša odbrusila nemačkim carinicima: Kao da snimate nastavak filma "Kako je Grinč ukrao Božić"

Nemačka carina prošle je nedelje izdala saopštenje u kome podseća na zabranu uvoza robe iz Rusije, uključujući i novogodišnje poklone
Maša odbrusila nemačkim carinicima: Kao da snimate nastavak filma "Kako je Grinč ukrao Božić"© Alishia Abodunde/Getty Images

Povodom odluke nemačke carine da zabrani uvoz poklona iz Rusije, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da se vlasti Nemačke ponašaju kao junak filma "Kako je Grinč ukrao Božić".

"Imam utisak da nemačko rukovodstvo glumi u nekakvom nastavku ovog filma", rekla je Zaharova.

Ona je odluku nemačkih carinika nazvala "apsurdnom" i "bolesnom", a takođe je predložila da se građani te države zapitaju da li im se dopada da se vlast tako ponaša.

Da podsetimo, nemačka carina je prošle nedelje izdala saopštenje u kome podseća na zabranu uvoza robe iz Rusije, uključujući i upakovane u novogodišnje poklone.

Među njima su proizvodi od drveta, kamena i plemenitih metala, kozmetika itd.

U saopštenju se posebno ističe da pokloni koje privatnici šalju iz Rusije drugim privatnim licima u EU nisu izuzetak i mogu biti zaplenjeni ili konfiskovani.

Od leta su u Nemačkoj učestali slučajevi oduzimanja automobila sa ruskim tablicama od strane carinika.

Evropska komisija je objavila da se antiruske sankcije odnose na mnoge proizvode, uključujući telefone, laptopove, odeću i sredstva za higijenu.

Istovremeno, EK je preporučila zemljama EU da koriste zdrav razum i ne ometaju uvoz ličnih stvari koje se ne mogu svrstati u luksuznu robu.

Nemačka je tada najavila da će konfiskovati svu robu koja je pod embargom.

EU je prošlog ponedeljka usvojila novi paket sankcija, kojim je ublažila neka ograničenja. Tako je Brisel ukinuo zabranu ulaska građanima EU iz Rusije automobilima, a ublažio je i pravila za uvoz ličnih stvari, uključujući higijenske i odeće.

image