Svet

Šta znači imenovanje specijalnog tužioca za istragu o Trampu?

Sve je verovatnije da će bivši američki predsednik biti optužen, tvrdi nekadašnji ministar pravde SAD
Šta znači imenovanje specijalnog tužioca za istragu o Trampu?www.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Lev Radin

Samo nekoliko dana nakon što je Donald Tramp najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine, američki ministar pravde Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će voditi istragu o bivšem predsedniku Sjedinjenih Država.

Prilikom imenovanja Džeka Smita za specijalnog tužioca, Garland je posebno ukazao upravo na činjenicu da je Tramp najavio kandidaturu u istoj nedelji, kao i na najave da aktuelni predsednik Džo Bajden namerava da se kandiduje za reizbor.

Džek Smit će na funkciji specijalnog tužioca nadgledati postupak o Trampovom rukovanju osetljivim vladinim dokumentima pronađenim u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, kao i o pokušajima da se ometa miran prenos vlasti na predsedničkim izborima 2020. godine, odnosno upad na Kapitol.

Smit je nakon imenovanja izjavio da će u svom radu biti nezavisan, kao i da će nastojati da istraga napreduje ubrzano i efikasno.

Iako imenovanje Smita znači da će se istrage fokusirati na Trampovu ulogu u ovim radnjama, to ne znači da će protiv bivšeg predsednika biti podignuta optužnica, ističe Si-En-En.

Specijalni tužilac će dobiti poseban budžet, a pored toga će mu na raspolaganju biti sva pravna sredstva, uključujući i pravo da Trampa pozove da svedoči pred sudom. 

Ukoliko bi optužnica protiv bivšeg predsednika na kraju bila podignuta, upravo bi tim specijalnog tužioca učestvovao u sudskom procesu.

Kada je reč o demonstrantima koji su upali na Kapitol, Smitov tim će istraživati da li ima onih koji su prekršili zakon kako bi ometali miran prenos vlasti nakon predsedničkih izbora 2020. godine, kao i da li je bilo protivzakonitih radnji tokom glasanja 6. januara. Sa druge strane, istraga o pojedincima koji su upali u Kapitol ostaće u nadležnosti tužilaštva u Vašingtonu.

Si-En-En navodi da nije određen rok za završetak istrage o Trampu, a kritičari sadašnjih pravila koja se tiču rada specijalnog tužioca navode da ona dozvoljavaju odugovlačenje procesa.

Bivši ministar pravde: Tramp će verovatno biti optužen

Bivši ministar pravde SAD Bil Bar rekao je da postoji legitimna osnova za podizanje optužnice protiv  Trampa zbog poverljivih dokumenata koja je navodno odneo u Mar-a-Lago.

On je za Pi-Bi-Es naveo da ministarstvo pravde ima dovoljno dokaza da optuži bivšeg predsednika, te da je "sve verovatnije" da će Tramp na kraju i biti optužen.

Bar je dodao da bivši predsednik treba da bude optužen ukoliko ministarstvo pravde bude dokazalo da je zaista reč o veoma osetljivim dokumentima i ujedno pokaže da je predsednik svesno bio umešan u obmanu vlade i "igranje igrica" nakon dobijanja sudskog poziva.

Tramp: Politizacija pravosuđa u SAD

Sa druge strane, Donald Tramp je reagovao na imenovanje specijalnog tužioca, rekavši da već šest godina prolazi kroz ovaj proces, te da više neće da učestvuje u tome.

"Nadam se da republikanci imaju hrabrosti da se suprotstave ovome", rekao je bivši američki predsednik.

On je imenovanje Smita za specijalnog tužioca opisao kao "najgoru politizaciju pravosuđa u našoj zemlji".

"To nije prihvatljivo. To je tako nepravedno", rekao je Tramp za Foks.

image