Svet

Orban upozorava: Ako Ukrajina uđe u NATO, otvoreno ulazimo u sukob sa Rusijom

Mađarska se protivi i pružanju finansijske pomoći Ukrajini iz budžeta zajednice, jer tog novca nema, poručuje mađarski premijer
Orban upozorava: Ako Ukrajina uđe u NATO, otvoreno ulazimo u sukob sa Rusijomwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Mađarska se protivi nameri Ukrajine da uđe u NATO, jer bi to moglo da dovede do uvlačenja zemalja članica Alijanse u vojni sukob, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Članstvo Ukrajine u NATO znači da bismo već sledećeg jutra bili obavezni da tamo pošaljemo trupe. Mi to ne želimo", izjavio je Orban na završnoj godišnjoj konferenciji.

On je pozvao Evropsku uniju da se uzdrži pet godina od pružanja finansijske pomoći Ukrajini iz budžeta zajednice, napomenuvši da će na vanrednom samitu EU krajem januara ili početkom februara ponovo biti razmatrano pitanje izmene budžeta EU za 2024-2027, kojim se predviđa izdvajanje 50 milijardi evra Ukrajini.

"Ovog novca sada nema. Evropska komisija kaže da taj novac moramo da dobijemo zaduživanjem i onda ga izdvojimo kroz budžet. Stav Mađarske je da ga ne damo pet godina", naglasio je Orban.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je mnogo godina daleko od Evropske unije i njen prijem u zajednicu i dalje izgleda nerealno.

"Udaljenost između Ukrajine i Evropske unije je ista kao između Maka i Jerusalima", ocenio je šef mađarske vlade, koristeći staru mađarsku poslovicu koja se odnosi na gradić odakle je, prema legendi, izvesni vitez krenuo u Svetu zemlju u srednjem veku.

"Drugim rečima, biće potrebno mnogo, mnogo godina da se prevaziđe ova distanca. Ne razumem zašto sada treba da počnemo pregovore sa Ukrajinom o ulasku u EU, kada je ona za to potpuno nespremna. Bilo bi mnogo bolje da se prvo uspostavi neka vrsta strateškog partnerstva", precizirao je Orban.

Brisel ne vidi prave probleme Evrope

Orban je ocenio da Brisel ne vidi prave probleme u Evropi i da je zbog toga, cilj njegove zemlje na evropskim parlamentarnim izborima da "otvori oči Briselu".

Evropski izbori su u centru političkih ciljeva naredne godine, rekao je Orban, i naglasio da Brisel ignoriše probleme s kojima se ljudi suočavaju širom Evrope, ne samo u Mađarskoj.

"Cilj Mađarske na narednim evropskim izborima je da učini evropske lidere sposobnim da isprave greške koje su napravili tokom ove godine. Prošla godina je bila godina velikih borbi, dok će naredna biti godina velikih planova, kada će Budimpešta pokušati da postigne značajnu promenu politike EU", istakao je.

Mađarski premijer je dodao da će novi migracioni pakt EU sigurno propasti i sve dok se Evropa ne odluči na potez koji je napravila Mađarska, da oni koji žele da uđu na teritoriju bloka, moraju prvo da podnesu zahtev i za to vreme čekaju van granica EU, a da nijedna regulacija koja bude uvedena neće uspeti.

Mađarski premijer prethodno je izjavio da bi prijem Ukrajine u Evropsku uniju koštao zajednicu od 150 do 190 milijardi evra, što bi moglo da nanese "smrtonosnu" štetu njihovoj ekonomiji.

image