Svet

RT dodelio nagrade za ratne reportere: Pobednički prilozi iz Donbasa, Gaze i Sirije (VIDEO)

Međunarodna memorijalna nagrada Halid Alkateb osnovana je u znak sećanja na tragično stradalog mladog izveštača RT

RT je šestu godinu zaredom dodelio Međunarodne memorijalne nagrade Halid Alkateb za najbolje ratne izveštače u čast dvadesetpetogodišnjeg izveštača RT-a Halida Alkateba koji je poginuo u napadu ISIS-a u Siriji 2017. godine.

Nagrada Halid Alkateb dodeljuje se u četiri kategorije: najbolji video iz zone konflikta, najbolji tekst iz zone konflikta, najbolji video i najbolji tekst sa humanitarnom tematikom.

Nagradu za najbolji video iz zone konflikta dobio je Gazi El-Alul (Gaza, Palestina) za seriju priloga "Posledice" jordanske "Roja TV".

U ovoj seriji izveštaja iz Pojasa Gaze usled izraelskog bombardovanja autor prikazuje smrt reportera koji izveštavaju o događajima, rad bolnica i živote izbeglica.

Za najbolji novinarski tekst iz zone konflikta nagrađen je Sergej Prudnikov za "Seriju izveštaja iz Donbasa" ruskog lista "Izvestija".

Prudnikov je autor izveštaja o životu u gradovima na frontu u Donjeckoj Narodnoj Republici sredinom 2022. godine, u kojima prikazuje posledice jednog od najsnažnijih ukrajinskih granatiranja Donjecka i evakuaciju civila iz Marijupolja.

Za najbolju ljudsku priču u formi video priloga nagrađen je Sebastijan Salgado za "Tango slobode u Lugansku" argentinske "Data urhente".

Kako bi snimio nagrađenu dokumentarnu seriju, argentinski novinar je u avgustu 2022. otišao u Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku. Prilozi prate živote lokalnih stanovnika i oporavak oblasti nakon sukoba i neprijateljstava.

Najboljom ljudskom pričom u pisanom formatu proglašena je "Puške su utihnule" sirijske autorke Sare Salum za libanski "Majadin".

U ovoj seriji članaka o posleratnom životu u pojedinim regionima Sirije, Sara Salum govori o humanitarnoj krizi zbog nedostatka vode i hrane, rastuće eksploatacije dečijeg rada i opasnosti koju predstavljaju neočišćene mine.

Prethodnih godina, međunarodne Memorijalne nagrade Halid Alkateb pripale su novinarima iz Rusije, Iraka, Irske, Singapura, Sjedinjenih Država, Italije, Sirije i Jemena.

U stručnom žiriju ove godine su bili ratni dopisnik VGTRK Jevgenij Podubni,  glavni i odgovorni urednik egipatskog lista Joum Ahmed Goma, voditelj arapskog kanala "El Ghad"; Libanski ratni dopisnik i koordinator Jedinice za promišljanje i analizu politike pri Centru za studije arapskog jedinstva Muhamed Balut i predsednica TV BRIKS Afrika Ajanda Holov. U žiriju su bili i dopisnici RT Salam Musafir (arapska redakcija), Semjon Senderov (španska redakcija) i Tomas Roper (nemačka redakcija).

Međunarodna memorijalna nagrada Halid Alkateb osnovana je u znak sećanja na tragično stradalog mladog izveštača RT na arapskom jeziku. Halid je poginuo tokom bombardovanja grada Homs u Siriji od strane Islamske Države 2017. godine.

Glavna i odgovorna urednica RT Margarita Simonjan napisala je ranije da Halid nije postao ratni izveštač zato što je želeo da napravi karijeru i zaradi više novca, pa čak ni zbog posvećenosti profesiji, već zato što je voleo svoju domovinu i istinu.

image