Svet

"Njujork tajms": SAD započele pregovore o korišćenju zamrznute ruske imovine

Još nije poznato da li bi se potencijalna sredstva prebacila Kijevu zarad vojnih potreba ili je novac namenjen za obnovu zemlje i jačanje privrede
"Njujork tajms": SAD započele pregovore o korišćenju zamrznute ruske imovine© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib, File

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena počela je hitne pregovore sa saveznicima o korišćenju zamrznute ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini, piše "Njujork tajms", pozivajući se na izvore među američkim i evropskim zvaničnicima.

Prema rečima sagovornika lista, Bela kuća "tiho signalizira" da je saglasna s korišćenjem ruske imovine imajući u vidu da je sve više kongresmena koji se zalažu za zakon koji bi ovo dozvolio.

Sjedinjene Države vrše pritisak na Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Italiju, Kanadu i Japan da iznesu svoje planove na tu temu do 24. februara, kada će biti dvogodišnjica od početka ruske Specijalne vojne operacije.

O detaljima strategije korišćenja ruske imovine se još uvek razgovara, nije odlučeno da li će sredstva ići direktno Kijevu ili će se koristiti na druge načine. Takođe, nije poznato ni da li će Kijev trošiti potencijalna sredstva na vojne potrebe ili isključivo u svrhu troškova obnove zemlje i podrške privredi.

"Njujork tajms" konstatuje da bi ova odluka mogla da natera Moskvu na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini.

Nakon početka SVO EU i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi, to jest oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi nalazi se u Uniji, mahom na računima belgijskog "Euroklira", koji je krajem oktobra saopštio da je za devet meseci 2023. zaradio oko tri milijarde evra od kamata od ulaganja ruske imovine koja je pod sankcijama.

image