Svet

Bajden pisao saradnicima svog sina Hantera 54 puta

Razmena imejlova se navodno dogodila u isto vreme kada je Hanter Bajden imenovan za člana odbora ukrajinske energetske kompanije
Bajden pisao saradnicima svog sina Hantera 54 putaGetty © Win McNamee/Getty Images

Predsednik SAD Džozef Bajden razmenio je na desetine mejlova sa poslovnim saradnikom svog sina Hantera dok je bio potpredsednik u Obaminoj administraciji, saopštio je odbor pod vođstvom republikanaca koji istražuje Bajdenovu navodnu trgovinu uticajem.

Podaci koje je ove nedelje objavio Odbor za prijavu poreza Predstavničkog doma pokazuju da je Bajden 54 puta koristio pseudonime i privatne adrese elektronske pošte za komunikaciju sa Erikom Šverinom, računovođom Hantera Bajdena.

Najveći broj ovih razmena dogodio se za vreme Bajdenova dva putovanja u Ukrajinu 2014. godine. Njegov sin Hanter je imenovan za direktora ukrajinske energetske kompanije "Burisma" nakon prvog.

Odbor nije objavio sadržaj mejlova, već je samo naveo kada su poslati. U saopštenju se, međutim, tvrdi da poruke "direktno pobijaju prethodne izjave predsednika o tome da nije imao saznanja o poslovima svog sina".

Upitan ranije ovog meseca da li je znao za Hanterove poslovne aktivnosti ili je učestvovao u njima, Bajden je rekao: "Nisam, i to je gomila laži".

Hanter Bajden je dobio bogatu nadoknadu za svoj rad sa Burismom, a koja je podrazumevala oko milion dolara godišnje sve dok je njegov otac bio u Beloj kući.

Hanterov bivši poslovni partner, Devon Arčer, rekao je Nadzornom odboru Predstavničkog doma u julu da je Hanter proizveden u direktora isključivo kako bi garantovao da će kompanija imati uticaj na američku politiku i da je Džozef Bajden redovno zvao Hantera tokom sastanaka sa klijentima Burisme.

Bajden je 2018. priznao da je iskoristio milijardu dolara američkog novca kao polugu za otpuštanje ukrajinskog tužioca Viktora Šokina. Prema Odboru za nadzor, Hanter je tražio od svog oca da osigura da Šokin bude otpušten dok su njih dvojica razgovarali telefonom tokom sastanka rukovodstva "Burisme".

Odbor Predstavničkog doma za prijavu poreza, Odbor za nadzor i Odbor za pravosuđe trenutno sprovode istragu o opozivu zbog Bajdenove navodne korumpiranosti i trgovine uticajem.

Predstavnički dom glasao je po stranačkoj liniji da formalizuje ovu istragu ranije ovog meseca, što bi odborima dalo šira ovlašćenja po pitanju pozivanja na saslušanje.

Međutim, Hanter Bajden nije odgovorio na sudski poziv za davanje izjave iza zatvorenih vrata odborima za nadzor i pravosuđe, navodeći da će na pitanja odgovarati samo na javnoj sednici.

Pozivajući se na izjave svedoka i podatke preuzete sa laptopa koji pripada Hanteru Bajdenu, republikanci tvrde da je porodica Bajden primila oko 24 miliona dolara preko lažnih kompanija od poslovnih ličnosti i političara iz Kine, Kazahstana, Rumunije, Rusije i Ukrajine dok je Bajden bio potpredsednik.

Oko 150 od ovih transakcija je Ministarstvo finansija SAD označilo kao "sumnjivo", navode odbori.

Odbor za prijavu poreza smatra da je Hanterov računovođa Šverin "arhitekta fiktivnih kompanija porodice Bajden", koje su navodno korišćene za prikrivanje ovih transakcija.

Demokrate insistiraju da je Šverin samo pomogao Džozefu Bajdenu da podnese svoje poreske prijave dok je bio potpredsednik.

image