Svet

Nova godina, sumorne prognoze eksperata: Propali planovi Zelenskog za 2024

Nova kontraofanziva ukrajinskih snaga ne deluje verovatno dogodine. Ruska, sa druge strane, je vrlo moguća
Nova godina, sumorne prognoze eksperata: Propali planovi Zelenskog za 2024© Tanjug/AP Photo/Valentyn Kuzan

Ukrajinske oružane snage verovatno neće moći da pokrenu novu kontraofanzivu zbog sve većih problema, piše portal "Konverzejšn".

"Ideja još godinu dana iscrpljujućeg rata je posebno zabrinjavajuća za Kijev, u trenutku kada se sumnja u održivost zapadne vojne i finansijske podrške" posle propale kontraofanzive, pišu autori teksta - profesor sa Univerziteta Birmingem Stefan Vulf i Tatjana Maljarenko, profesorka Pravnog fakulteta Narodnog univerziteta u Odesi.

Ovo, navodi se u tekstu, ne samo da će ugroziti buduće ukrajinske ofanzive, već će potencijalno i povećati verovatnoću nove ruske ofanzive. Za sada, ofanzivne operacije Kremlja izgledaju lokalizovano, ali bi to moglo da se promeni kako Rusija jača sopstvenu ratnu ekonomiju i dobija sve više pomoći od saveznika kao što je Severna Koreja, dodaju autori.

U tekstu se navodi da pored nadmoći u ljudstvu, Rusija ima prednost i na frontu zbog nestašice artiljerijske municije među Oružanim snagama Ukrajine, što je malo verovatno da će se promeniti 2024. godine.

Ukrajinska kontraofanziva već šesti mesec ne daje rezultate, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno procenio da je Kijev izgubio više od 125.000 ljudi.

image