Svet

Poljski poljoprivrednici okončali blokadu prelaza sa Ukrajinom, ali ne i kamiondžije

Registracija i prelazak kamiona koji ulaze u Ukrajinu obavljaju se kao i obično, prenosi ukrajinska granična služba
Poljski poljoprivrednici okončali blokadu prelaza sa Ukrajinom, ali ne i kamiondžijewww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka/Keystone Press Agency

Poljski poljoprivrednici prekinuli su danas blokadu jednog od graničnih prelaza između Ukrajine i Poljske, a kretanje kamiona je u potpunosti obnovljeno, saopštila je ukrajinska granična služba.

"Kamionski saobraćaj je obnovljen: poljski poljoprivrednici su prekinuli blokadu ispred prelaza Medika-Šehini", saopštila je služba na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je "Gardijan".

Ukrajinska granična služba je navela izjavu poljskog graničara da je protest ispred prelaza završen danas u 9.30 časova po kijevskom vremenu.

Registracija i prelazak kamiona koji ulaze u Ukrajinu obavljaju se kao i obično, dodala je služba.

Vozači kamiona blokiraju nekoliko prelaza sa Ukrajinom od 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uspostavi sistem po kome su ukrajinskim kompanijama potrebne dozvole za rad u evropskom bloku, a isto važi i za evropske vozače kamiona koji žele da uđu u Ukrajinu.

Kasnije su im se pridružili poljoprivrednici koji su tražili državne subvencije za kukuruz i da ne dođe do povećanja poreza.

Ukrajinski analitičari za transport rekli su da oko 3.900 kamiona na poljskoj strani čeka dozvolu za ulazak u Ukrajinu.

Novoimenovani premijer Poljske Donald Tusk rekao je prošle nedelje da će nova vlada pokušati da brzo stavi tačku na proteste vozača kamiona.

image