Svet

Oko 2.150 ukrajinskih kamiona i dalje blokirano na granici sa Poljskom

Poljski prevoznici koji protestuju žale se da veliki broj ukrajinskih vozača koji ulaze u Poljsku prevoze robu iz Poljske u druge zemlje, potkopavajući lokalna preduzeća koja ne mogu da pariraju nižim ukrajinskim cenama
Oko 2.150 ukrajinskih kamiona i dalje blokirano na granici sa Poljskomwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Oko 2.150 ukrajinskih kamiona i dalje je zaglavljeno na granici sa Poljskom i ne mogu da se vrate u Ukrajinu, pošto poljske kamiondžije i dalje protestuju zbog, kako tvrde, nelojalne ukrajinske konkurencije.

Portparol granične službe Andrij Demčenko rekao je novinarima da se blokade nastavljaju na tri prelaza, a najveći redovi su kod prelaza Šehinji-Medike, preneo je "Kijev independent".

On je rekao da se kamioni kreću, ali znatno usporeno otkako je počela blokada Šehinja.
Organizator protesta, Rafal Mekler, objavio je na platformi Iks (Tviter) nameru da se blokada produži do 1. februara 2024.

Mekler je vlasnik logističke firme i član, kako navodi "Kijev independent", krajnje desničarske partije Konfederacija u Poljskoj.

Poljski prevoznici koji protestuju žale se da veliki broj ukrajinskih vozača koji ulaze u Poljsku prevoze robu iz Poljske u druge zemlje, potkopavajući lokalna preduzeća koja ne mogu da pariraju nižim ukrajinskim cenama.

Ukrajinski zvaničnici i predstavnici industrije negiraju optužbe. EU je upozorila poljsku vladu da obezbedi prekid blokade. Iako su poljski vozači kamiona koji su protestovali rekli da će se blokada odnositi samo na robu koja nije neophodna, "Ukrinform" je 20. novembra javio da su kamioni koji su prevozili humanitarnu pomoć ili gorivo i drugu potrebnu robu danima bili na granici.

image