Svet

Slovački drumski prevoznici ponovo protestuju na granici sa Ukrajinom

Ulaz u Slovačku će biti blokiran samo za kamionski saobraćaj dok će se za putnička vozila prolaz biti neometan
Slovački drumski prevoznici ponovo protestuju na granici sa Ukrajinomwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Slovački vozači kamiona ponovo će od 15 časova delimično blokirati jedini granični prelaz za teretna vozila sa Ukrajinom, Visne Nemecke/Užgord, jer su, kako su naveli, nezadovoljni odlukom EU da ukrajinski prevoznici budu izuzeti od dobijanja dozvole za ulazak i izlazak iz bloka, saopštili su danas prevoznici.

"Za kamionski saobraćaj biće blokiran ulaz u Slovačku. Privatni saobraćaj ni na koji način neće biti ometan", saopštilo je slovačko transportno udruženje UNAS, prenosi Rojters.

Slovački vozači kamiona pridružili su se prvog dana decembra poljskim kolegama koji od 6. novembra blokiraju granice sa zahtevom da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što je dovelo do porasta cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Dok je Ukrajina je juče prevezla prvu turu kamiona vozovima preko blokirane granice sa Poljskom, nove blokade granica za danas najavili su i mađarski vozači kamiona.

image