Svet

Slovački drumski prevoznici počinju blokadu granice sa Ukrajinom

Poljske i slovačke kamiondžije se žale da ukrajinski drumski prevoznici nude svoje usluge i prevoz robe po nižim cenama unutar EU
Slovački drumski prevoznici počinju blokadu granice sa Ukrajinomwww.globallookpress.com © Daniel Kalker

Slovački drumski prevoznici počeće danas blokadu granice sa Ukrajinom, uz najavu skoro potpunog zatvaranja prelaza za kamione dok Evropska unija ne ispuni njihove zahteve za strožim pravilima za ukrajinske konkurente.

Predsednik slovačkog sindikata autoprevoznika UNAS Stanislav Skala rekao je da je njegov tim spreman da blokira prelaz Visne Nemecke/Užgorod, jedini granični prelaz za teretna vozila, od 15 časova po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Slovački drumski prevoznici se pridružuju poljskim kamiondžijama koji drže u blokadi nekoliko graničnih prelaza ka Ukrajini od 6. novembra.

Zbog blokade deo saobraćaja je preusmeren kroz Slovačku, zbog čega su se formirale kilometarske kolone na prilazu granici.

Poljske i slovačke kamiondžije se žale da ukrajinski drumski prevoznici nude svoje usluge i prevoz robe po nižim cenama unutar EU, a ne samo između evropskog bloka i Ukrajine.

Kamiondžije u obe zemlje zahtevaju da EU vrati sistem davanja ograničenog broja dozvola ukrajinskim kompanijama da rade u evropskom bloku i da evropski drumski prevoznici uđu u Ukrajinu.

image