Svet

Predsednik Kube: Izrael je teroristička država

Operacija u Gazi je čin genocida, smatra predsednik Migel Dijaz-Kanel
Predsednik Kube: Izrael je teroristička državaGetty © Michael M. Santiago / Staff

Izrael je teroristička država koja je izvršila genocid u Gazi, poručio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel na društvenim mrežama.

Karipska nacija, koja nema formalne diplomatske odnose sa Izraelom, bila je veoma kritična prema izraelskom ratu protiv Hamasa pokrenutom posle napada grupe na Izrael početkom oktobra. U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginule su na hiljade civila, a skoro čitava Gaza sravnjena sa zemljom.

U postu na Iksu, Dijaz-Kanel je izraelske postupke nazvao "poniženjem za čitavo čovečanstvo" i ocenio da će se Izrael i pored svega "izvući".

"Kuba, koja nikada neće biti među ravnodušnima, iznova i iznova diže glas za Palestinu", dodao je on.

Kubanski parlament je prošle nedelje usvojio deklaraciju kojom se izražava podrška palestinskom narodu i njegovoj težnji za državom. U dokumentu je ponašanje Izraela označeno kao "genocid", a njegovi "varvarski postupci" su neuspeh međunarodne diplomatije.

"Najoštrije osuđujemo odgovornost i saučesništvo vlade Sjedinjenih Država u ovom genocidu. Istorijska nekažnjivost Izraela može se objasniti samo njegovim uverenjem da neće biti posledica zbog podrške vlade SAD", naveli su poslanici.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena izrazila je nezadovoljstvo zbog velikog broja civilnih žrtava u Gazi i tvrdi da iza zatvorenih vrata vrši pritisak na Izrael da ispravi svoj pristup. Izrael to negira i objašnjava da čine sve što je moguće da smanje rizike po civile i da su, na kraju, pripadnici Hamasa odgovorni za smrt nedužnih.

image