Svet

Kuba tvrdi da je osujetila terorističku zaveru skovanu u Floridi

Zavera o oružanom nasilju se dovodi u vezu sa najmanje dve grupe, koje je Kuba označila kao terorističke
Kuba tvrdi da je osujetila terorističku zaveru skovanu u Floridiwww.globallookpress.com © BAO/http://imagebroker.com/#/search/

Kubanske vlasti su saopštile da je osujećena teroristička zavera skovana u američkoj saveznoj državi Floridi, preneli su danas kubanski državni mediji, dodajući da je jedan muškarac, navodno, stigao na ostrvo vodenim skuterom u nameri da vrši nasilje.

Istraga koja je još u toku razotkrila je zaveru koja se dovodi u vezu sa najmanje dve grupe - "Nueva nacion kubana" (Nova kubanska nacija) i "La nueva nacion kubana en armas" (Nova naoružana kubanska nacija), koje je Kuba označila kao terorističke subjekte, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da je slobode lišen muškarac čiji identitet nije otkriven, ali je potvrđeno da je bio naoružan sa nekoliko pištolja i da je imao municiju.

Takođe se navodi da je uhapšeni Kubanac koji živi na Floridi ilegalno ušao na Kubu vodenim skuterom registrovanim na Floridi i dovezao se do močvarnog područja gde je ostavio plovilo, a zatim se kopnom zaputio ka Sienfuegosu u centralnom delu Kube.

Kubanska policija tvrdi da je uhapšeni pokušao da regrutuje druge Kubance da mu pomognu u izvršenju nasilnih radnji, paljevina i vandalizma.

Državni mediji na Kubi su preneli da je pod istragom još nekoliko Kubanaca koji žive na Floridi i na Kubi zbog umešanosti u navodnu zaveru.

Ove optužbe dolaze samo dva dana nakon što je Kuba objavila spisak više od 80 stranih državljana i subjekata koje optužuje za terorizam, uključujući influensere, mnoge dugogodišnje disidente koji borave u Sjedinjenim Državama i kandidata za gradonačelnika okruga Majami-Dejd na Floridi.

Dve grupe identifikovane u subotnjem izveštaju kubanske TV označene su kao "kriminalne organizacije sa sedištem u Sjedinjenim Državama koje
organizuju, finansiraju i izvršavaju radnje protiv bezbednosti kubanske države".

image