Svet

Premijer Saksonije: Rusija ne može da se oslabi, Ukrajina da se privremeno odrekne dela teritorije

Nije prvi put da se Krečmer zalaže za zamrzavanje sukoba, kao i da izražava skepticizam u pogledu isporuka oružja Kijevu
Premijer Saksonije: Rusija ne može da se oslabi, Ukrajina da se privremeno odrekne dela teritorijewww.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Premijer Saksonije Mihael Krečmer iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) predložio je ukrajinskoj vladi da se privremeno odrekne teritorije kako bi obezbedila prekid vatre u ratu s Rusijom, a očekuje da će Kijev popustiti.

"Moguće je da će u slučaju prekida vatre Ukrajina morati da prihvati da su joj pojedine teritorije privremeno nedostupne. Nijedan kvadratni metar teritorije Ukrajine nije postao ruski, ali, kao i u drugim velikim sukobima, vreme je za konačno rešenje", izjavio je Krečmer za "Špigl".

Saksonski premijer je pozvao saveznu vladu da preduzme diplomatsku inicijativu ne bi li došlo do prekida vatre, a ne samo da isporučuje oružje.

Prema njegovim rečima, neophodan je zaokret u politici prema Rusiji – čak su i Amerikanci, dodao je, shvatili da se rat na ovaj način ne može dobiti i krenuli su dalje.

"Rusija je naš sused. Opasan, nepredvidiv komšija. Ideja o vojnom, političkom i ekonomskom slabljenju Rusije kako nam više ne bi bila pretnja je stav iz 19. veka. A to je temelj za dalje sukobe", precizirao je Krečmer.

Ovaj nemački političar više puta je kritikovan zbog svojih izjava o ukrajinskom ratu, a još od novembra poziva na zamrzavanje sukoba. Takođe, u nekoliko navrata je izražavao skepticizam u pogledu isporuka oružja Kijevu i istovremeno se zalagao za drugačiji pristup Moskvi.

image