Svet

"Istorijska" pobeda nemačkih desničara: Imenovan prvi gradonačelnik iz redova AFD

Tim Lohner je pobedio demohrišćanskog kandidata Katrin Dolinger-Knut na gradskim izborima u Pirni sa razlikom 38,5 prema 31,4 odsto
"Istorijska" pobeda nemačkih desničara: Imenovan prvi gradonačelnik iz redova AFDwww.globallookpress.com © IMAGO/Jacob Schršter

Stranka Alternativa za Nemačku (AFD) je prvi put u svojoj istoriji pobedila na gradskim izborima, a njen kandidat Tim Lohner postao je gradonačelnik grada Pirne, Saksonija — i to manje od dve nedelje nakon što su lokalne vlasti označile AFD kao "ekstremističku" stranku.

Lohner je sa osvojenih 38,5 odsto glasova u drugom krugu glasanja u nedelju pobedio kandidata Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Katrin Dolinger-Knut, koja je osvojila 31,4 odsto.

Kandidat AfD-a osvojio je 33 odsto glasova u prvom krugu 26. novembra, a nijedan od pet kandidata nije imao apsolutnu većinu neophodnu za odnošenje pobede u prvom krugu glasanja.

Dvoje kandidata izašla su iz trke pre drugog kruga i pozvala svoje pristalice da glasaju za Dolinger-Knut. Zeleni i Levica takođe su podržale kandidata CDU, iako ni ovi dodatni glasovi nisu sprečili pobedu kandidata AFD.

Jedna od lidera AFD Alis Vajdel nazvala je Lohnerovu pobedu u objavi na Iksu (nekadašnji Tviter) "istorijskom".

Do pobede AFD u Pirni dolazi na talasu rastuće podrške među nemačkim biračkim telom, u periodu kada rejting sve tri vladajuće "semafor" koalicije pada na rekordno niske nivoe.

Kandidat Slobodnih glasača Ralf Tile, koji je sa 30,1 odsto završio na trećem mestu, rekao je da se u "celoj zemlji" može zapaziti "trend" koji ukazuje da AFD "postaje jača".

Ogranak stranke Zelenih u Saksoniji saopštio je da je "zaprepašćen" izbornim ishodom u Pirni, dok je Levica pozvala "sve demokratske stranke" da se ujedine protiv AFD-a.

Predsednik saksonskog ogranka Kancelarije za zaštitu ustava (BFV), Dirk-Martin Kristijan, saopštio je ranije ovog meseca da je AFD zvanično proglašen ekstremističkim zbog svoje "antiustavne agende".

Ovaj potez omogućava BFV-u da koristi sredstva za nadzor i prikupljanje obaveštajnih podataka o aktivnosti desničarske stranke bez ograničenja.

Novi pravni status omogućava BfV-u da koristi sredstva za nadzor i obaveštajne podatke za prikupljanje informacija o aktivnostima desničarske stranke bez ograničenja.

Saksonija je treća nemačka savezna država koja je na ovaj način označila AFD, posle Tiringije i Saksen-Anhalta.

Stranka je prethodno osvojila 27,5 odsto glasova na poslednjim regionalnim izborima u Saksoniji 2019.

U oktobru je AFD zabeležio svoj najbolji učinak ikada u jednoj zapadnonemačkoj državi, dobivši 18,4 odsto glasova na regionalnim izborima u Hesenu.

image