Svet

Istraživanje "Špigla": Raste popularnost AFD-a na istoku Nemačke, znatno ispred CDU

Ankete pokazuju da je AFD dostigao 30 odsto podrške u svim saveznim državama, što pokazuje da bi mogao da postane najjača snaga na državnim izborima
Istraživanje "Špigla": Raste popularnost AFD-a na istoku Nemačke, znatno ispred CDUGetty © Sean Gallup

Popularnost Alternative za Nemačku (AFD) skočila je u istočnom delu te zemlje, pokazuju rezultati novog istraživanja koje je objavio "Špigl".

Oko trećine stanovnika istočne Nemačke bi glasalo za stranku, čak 32 odsto, što AFD stavlja daleko iznad CDU za koju bi glasalo 24 odsto.

Semafor koalicija trenutno gubi na popularnosti u Branderburgu, Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, Saksoniji i Berlinu, gde prema istraživanju SPD ima podršku od 12 odsto, Zeleni devet, Slobodna demokratska stranka (FDP) četiri odsto.

Levica u anketi ima devet odsto podrške na istoku Nemačke. Ovo je značajno jer će u tri savezne države istočne Nemačke biti birani novi sastavi parlamenata sledeće godine. Izbori u Saksoniji i Tiringiji su 1. septembra, a u Brandenburgu 22. septembra.

Kako piše "Špigl", čini se da su nedavne debate o tome da službe za ustavnu zaštitu prate AFD uticale na porast podrške toj stranci.

Ankete pokazuju da je AFD dostigao 30 odsto podrške u svim saveznim državama, što pokazuje da bi mogao da postane najjača snaga na državnim izborima.

image