Svet

"Špigl": Nemačka odvaja dodatna sredstva za Ukrajinu, odakle će doći pare?

Vlada Nemačke će izdvojiti dodatnih šest milijardi evra za naoružavanje Kijeva i popunjavanje ispražnjenih rezervi Bundesvera, javlja nemački list, pozivajući se na interni dokument nemačkog Ministarstva finansija
"Špigl": Nemačka odvaja dodatna sredstva za Ukrajinu, odakle će doći pare?Getty © Sean Gallup/Getty Images

Vlada Nemačke dodaje još šest milijardi evra na sredstva koja su već izdvojena za Ukrajinu, saznaje "Špigl", pozivajući se na interni dokument Ministarstva finansija u koji je imao uvid.

Nemački list napominje da najnoviji predlog pokriva zahtev Kijeva za 5,2 milijarde evra, kojima bi se finansirala protivvazdušna odbrana, obuka vojnika, itd.

Prethodno je nemačka vlada izdvojila četiri milijarde evra za Kijev, dok novi dokument Ministarstva finansija, koji će služiti kao osnova za završne rasprave savezne vlade sa budžetskim odborom Bundestaga o ukupnom budžetu za 2024. godinu, predlaže dodatnih četiri milijarde evra u gotovini, kao i dve milijarde u tzv. izdvajanjima za obaveze.

Ministar Kristijan Lindner u dokumentu ističe da će ovaj novac služiti "daljoj podršci Ukrajine" ali i "popunjavanju materijala Bundesvera koji je dat Ukrajini."

Odakle dolazi dodatni novac?

"Špigl" napominje da se pomoć Ukrajini ne plaća iz redovnog budžeta Ministarstva odbrane, već iz posebnog "lonca" bez jasne resorne alokacije.

Dodaje da se u dokumentu Ministarstva finansija ne otkriva odakle dolazi četiri milijarde evra u gotovini. Neki izveštaji, navodi nemački list, ističu da bi taj novac mogao doći iz neiskorišćenih fondova za izbeglice; deo bi pokrio zaduživanjem, dok ima reči i o korišćenju fondova EU. 

Dve dodatne milijarde podrazumevaju obaveze koje će doći na naplatu kasnije.

image