Svet

Preminuo Dik Marti, autor izveštaja o trgovini organima na KiM

Švajcarski tužilac je bio autor izveštaja na osnovu kojeg su osnovana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu u kojima se trenutno sudi liderima OVK – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju
Preminuo Dik Marti, autor izveštaja o trgovini organima na KiM© Printscreen/Youtube/Temps Présent

Švajcarski tužilac i nekadašnji senator Dik Marti preminuo je u 79. godini, saopštila je njegova Liberalno-radikalna stranka a prenose švajcarski mediji.

Marti je bio autor izveštaja iz 2010. godine pod naslovom "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu", poznatom kao "Martijev izveštaj", na osnovu kojeg su osnovana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu u kojima se trenutno sudi liderima OVK – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Tema izveštaja bile su sumnje na trgovinu organima na Kosovu i Metohiji u koje su bili umešani visokorangirani pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Taj izveštaj je objavljen nakon što je tim istražitelja, na čelu sa samim Martijem, završio dvogodišnju istragu koja se vodila od 2008. do 2010. u ime Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u kojoj je Marti bio senator iz Švajcarske.

Istraga je inicirana na osnovu prethodnih navoda Karle Del Ponte, bivše glavne tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koje je ona objavila u svojim memoarima, "Gospođa tužiteljka" 2008. godine.

Njene tvrdnje o gnusnim zločinima pripadnika OVK, među kojima i raširena trgovina ljudskim organima, izazvale su šok širom sveta.

Martijev izveštaj je potkrepio mnoge Del Ponteine tvrdnje. U njemu se konkretni visokorangirani pripadnici OVK imenuju kao počinioci užasnih zločina poput ubistava, otmica, mučenja, prisilnih nestanaka, učešća u organizovanom kriminalu i trgovine organima tokom i ubrzo nakon rata na KiM koji se vodio 1998. i 1999. godine.

Njegov izveštaj je u januaru 2011. godine u celosti i doslovno usvojen rezolucijom Saveta Evrope

Marti je 18. decembra 2020. godine izjavio da su mu je u policiji rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

On je tom prilikom tvrdio da pretnje smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako je naveo, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova".

"Ima nekadašnjih boraca koji su se specijalizovali za ubistva po narudžbinama, za novac, tako da nije potrebno puno novca da biste tako nekog likvidirali. Očigledno da neka državna služba želi da me eliminiše da bi diskreditovala svog protivnika, što je apsolutno neprihvatljivo. Naše sudske vlasti moraju reagovati čvrsto i brzo", poručio je Marti tom prilikom.

image