Srbija i Balkan

Sastali se Rama i Grenel: Optužbe protiv Tačija su lažne

Mora da se učini više da se Hašim Tači oslobodi iz Haga, poručio je bivši američki zvaničnik Ričard Grenel
Sastali se Rama i Grenel: Optužbe protiv Tačija su lažnewww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog "Kosova" i Srbije Ričard Grenel sastao se sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a tom prilikom razgovarali su i o oslobađanju bivšeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija.

"Ručao sam sa premijerom Edijem Ramom iz Albanije, koja je naš veliki saveznik u NATO-u i složili smo se da mora da se učini više da se Hašim Tači oslobodi posle tri godine zatvora u Hagu. Optužbe protiv njega su lažne i svedoci kažu da ih je izmanipulisao Džek Smit", napisao je Grenel u objavi na Tviteru.

U govoru održanom na nedavnom samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku, Rama je branio vođu terorističke OVK Hašima Tačija i tražio da Parlamentarna Skupština SE povuče izveštaj koji je 2011. godine načinio Dik Marti, a u kojem je potvrđeno da su Albanija i kosovski Albanci sarađivali u trgovini organima. 

"Ne mogu da ostanem miran na ovom samitu jer je nepravda prema OVK i njenom bivšem vođi Hašimu Tačiju počela upravo ovde, pod zlonamernim uticajem njenog bivšeg člana u to vreme, Ruske Federacije", istakao je albanski premijer. 

Albanska delegacija u SE zahteva da se pripremi novi izveštaj, kako bi se poništili efekti izveštaja Dika Martija, jer je upravo taj dokument osnova za izvođenje pred Specijalizovana veća u Hagu bivših čelnika tzv. OVK. 

Oni navode da su sve tvrdnje Dika Martija u izveštaju nepotkrepljene i da nisu zasnovane na dokazima i činjenicama i predlažu "Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji za ilegalnu trgovinu ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji".

Ni bivšeg američkom izaslaniku Grenelu ovo nije prvi put da podržava bivšeg vođu OVK. 

Početkom aprila je podržao skup u Prištini "Marš za pravdu", održan u znak solidarnosti sa bivšim liderima tzv. OVK i poručio da bi SAD trebalo da pozivaju na oslobađanje Tačija.

image