Svet

Netanijahu: Izrael će kontrolisati granicu Gaze sa Egiptom, rat je na vrhuncu

Takav potez Izraela bio bi de fakto preokret posle napada izraelskih snaga na Gazu 2005. godine
Netanijahu: Izrael će kontrolisati granicu Gaze sa Egiptom, rat je na vrhuncuwww.globallookpress.com © Avi Ohayon/GPO

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom Pojasa Gaze sa Egiptom, dodajući da će sukob sa Hamasom trajati mesecima, prenosi Rojters.

"Rat je sada na svom vrhuncu", rekao je Netanijahu.

Netanijahu je naglasio da tampon zona duž granice Gaze sa Egiptom mora biti u rukama Izraela. "Ovaj koridor mora da bude zatvoren, jasno je da bilo koji drugi aranžman ne bi obezbedio demilitarizaciju", rekao je izraelski premijer.

Takav potez Izraela bio bi de fakto preokret posle napada izraelskih snaga na Gazu 2005. godine. Do sada je Pojasom Gaze upravljao Hamas.

Netanijahuovi komentari o tampon zoni dolaze u trenutku kada izraelske vojne snage nastavljaju sa ofanzivom, za koju je premijer rekao da će trajati "još mnogo meseci."

Nakon iznenadnog napada Hamasa u oktobru, Izrael je pokrenuo žestoke napade na Gazu, raselivši skoro 2,3 miliona stanovnika i ubijajući najmanje 21.672 Palestinca, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi, sa više od 56.000 povređenih i hiljadama mrtvih ispod ruševina.

Stanovnici Gaze tvrde da su borbe u subotu bile usredsređene na El Bureij, Nuseirat, Magazi i Kan Junis, u centralnoj i južnoj Gazi.

Hamas je u subotu izvestio da je visoki zvaničnik oružanog krila Abdel Fatah Mali ubijen u izraelskom napadu. U izvešataju se navodi da je Mali, poreklom sa Zapadne obale, oslobođen tokom razmene zatvorenika 2011.

Izrael je saopštio  da su 172 izraelska vojna lica ubijena u borbama u Gazi.

Konflikt je izazvao zabrinutost da bi se mogao proširiti širom regiona, uključujući grupe koje podržava Iran u Libanu, Iraku, Siriji i Jemenu. Ove grupa su već razmenjivale vatru sa Izraelom i SAD.

Izrael je naveo da je postigao napredak u uništavanju infrastrukture Hamasa, uključujući kompleks tunela u podrumu jedne od kuća lidera Hamasa za Gazu Jahija Sinvara.

Hamas i Islamski džihad izdali su saopštenja u kojima se navodi da su njihovi borci uništili nekoliko izraelskih tenkova u napadima Izraela na Pojas Gaze u subotu, dodajući da su izraelske snage gađali iz minobacača i u Kan Junisu i Al Bureiju, kao i na severu Gaze.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas, jer ovaj pokret koristi civile kao živi štit, što Hamas poriče.

image