Svet

Nije kao nekad na dočeku: Francuzi i Nemci Novu godinu dočekuju uz jake policijske snage

Nadležni su dobili saznanja da islamističke grupe možda planiraju napad na gradsku katedralu u Kelnu
Nije kao nekad na dočeku: Francuzi i Nemci Novu godinu dočekuju uz jake policijske snage© Tanjug/Roberto Pfeil/dpa via AP)

Francuska i Nemačka uoči proslave Nove godine pojačavaju bezbednost svojih gradova, nakon upozorenja da je sukob između Izraela i Hamasa povećao rizik od terorističkih napada, javlja Si-En-En.

Policija u Kelnu sprema se za najgore, nakon dojava da islamističke grupe možda planiraju napad na čuvenu gradsku katedralu u novogodišnjoj noći.

Policajac Martin Lotz rekao je tako na konferenciji za novinare da će u gradu biti raspoređeni policajci koji nose automatske puške i zaštitne prsluke.

Gradska gotska katedrala najavila je da će do daljnjeg biti otvorena samo za crkvene službe "zbog trenutne bezbednosne situacije", navodi se u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

U međuvremenu i u Berlinu policija pokušava da podigne svest o opasnostima od vatrometa putem društvenih mreža.

"Ne napadajte nas. Ne pucajte na nas vatrometom i raketama. Izbegavajte kazne ili nekoliko godina zatvora", upozorila je berlinska policija u video snimku objavljenom na "Iksu" uoči novogodišnje noći.

Imaju razloga za brigu, pogotovo nakon što se prošlogodišnja proslava Nove godine u Berlinu pretvorila u nasilne nerede. Nekoliko osoba je povređeno, uključujući policajce i vatrogasce koji su tvrdili da je vatromet namerno uperen na njih. Pirotehnika je izazvala i ulične požare.

Gradonačelnik Berlina Kai Vegner rekao je da je policija u prestonici ove godine bolje opremljena nego prošle godine i da će upotrebiti punu silu "ako bude potrebno".

U međuvremenu i Francuska će rasporediti 90.000 oficira jer se zemlja suočava sa "veoma visokom terorističkom pretnjom", rekao je u petak francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

"Tražio sam veoma snažnu mobilizaciju naše policije i žandarma zbog veoma visoke terorističke pretnje izazvane, naravno, onim što se dešava u Izraelu i Palestini", rekao je Darmanin.

Osim terorističkih pretnji u susret Novoj godini, Francuska tradicionalno beleži i porast manjih prekršaja, posebno paljenja automobila.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova "pozdravilo je" smanjenje broja zapaljenih automobila 31. decembra 2022, na "samo" 690 - u poređenju sa 874 automobila zapaljenih 31. decembra 2021. godine.

Pojačavanje bezbednosti u ovim državama dolazi nakon što su slične mere uvedene u nekoliko evropskih zemalja uoči Badnje večeri.

Ranije u decembru, nemačke i holandske vlasti uhapsile su četvoricu navodnih pripadnika Hamasa za koje se sumnja da su planirali terorističke napade na evropskom tlu.

image